12:49 28.10.2021

У Києві викрили підприємців, які розкрадали бюджетні кошти, виділені на кіберзахист інформації в державних органах влади

2 хв читати
У Києві викрили підприємців, які розкрадали бюджетні кошти, виділені на кіберзахист інформації в державних органах влади

Співробітники Служби безпеки України викрили київських підприємців, які розкрадали кошти, виділені на захист секретної інформації, що циркулює у державних установах та силових відомствах України.

Як повідомляє прес-служба СБУ у четвер, зловмисники завдали державі збитків у 20 млн грн.

"Розкрадання коштів відбувалося за рахунок махінацій із вартістю робіт. Зловмисники завідомо завищували ціни на власні послуги, а неправомірно отримані гроші – виводили через фіктивні підприємства. При цьому організатори оборудки – київська приватна компанія, яка пройшла сертифікацію Держспецзв’язку і має відповідну ліцензію", - йдеться в повідоленні.

У ньому наголошується, що головне завдання зловмисників, відповідно до контрактів, - технічний та криптографічний захист інформації, що циркулювала у державних органах.

"Протягом 2018-2019 років ця фірма обслуговувала наступні відомства: Національна поліція України; Національна гвардія України; АТ "Укрзалізниця"; Міністерство молоді та спорту України; ДП "Украерорух"; ДП "Укренерго"; Окружний адміністративний суд України тощо", - наголошують у спецслужбі.

Там зазначають, що наразі двом фігурантам провадження – директорам фіктивних підприємств, повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 205-1 КК України – за підроблення документів, що подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Під час проведених обшуків виявлено та вилучено документи фінансово-господарської діяльності та комп'ютерну техніку.

Крім того, під час обшуку було задокументовано факти зберігання посадовими особами фірми інформації з грифом секретно на незареєстрованих носіях інформації. Це суперечить нормативно-правовим документам у сфері охорони державної таємниці.

"Наразі планується проведення експертизи щодо наявності у документах відомостей, що становлять державну таємницю, судово-економічної та комп’ютерно-технічної експертиз з метою підтвердження завданих державі збитків та прийняття за їх результатами відповідного процесуального рішення", - резюмують у СБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА