20:46 28.10.2021

Тестову зону 5G відкрили у Києві, найближчим часом подібний центр планують відкрити у Харкові

3 хв читати
Тестову зону 5G відкрили у Києві, найближчим часом подібний центр планують відкрити у Харкові

У Києві на базі технологічного парку UNIT.City відкрили тестову зону технології 5G - 5G Lab, це спільний проект Міністерства цифрової трансформації, мобільного оператора Vodafone Україна, Huawei Ukraine та UNIT.City.

Як повідомляє кореспондент "Інтерфакс-Україна", лабораторія доступна цілодобово і бізнесу, і всім охочим за попереднім записом. Громадяни, які цікавляться технологіями, там можуть пройти освітній курс, послухати принципи, за якими розвивався зв'язок, дізнатися, як він працює зараз, пройти тест, а також розглянути конкретні бізнес-кейси.

"Ця лабораторія для нас унікальна. Тут ми можемо прийти протестувати свої рішення, побачити, як вони працюють, і порівняти переваги 5G над 4G", - повідомив молодший віце-президент з інжинірингу GlobalLogic Ярослав Нижник.

На представленому стенді є моделі авто, імітація систем обміну даними між автомобілями. "Ми вирішили почати з того, щоб застосовувати 5G-мережу, яка тут розгорнута для сфери автомобілів. Також на цьому стенді ми можемо реалізовувати алгоритми для підвищення безпеки руху на дорогах", - пояснює Нижник.

За його словами, ідея алгоритмів полягає в тому, щоб зібрати дані з авто та інфраструктури (це може бути відео з камер на дорогах), передати їх через 5G на сервери та за допомогою алгоритмів створити математичну модель того, що відбувається на дорозі, передбачити, що відбуватиметься у наступні кілька секунд, передбачити небезпечні ситуації та сповістити про це учасників руху.

"У нас є лише 100 мілісекунд, щоб це зробити, і 5G допомагає нам швидше приймати рішення, уникати ДТП та зберігати життя", - розповів експерт.

За словами заступника міністра цифрової трансформації з розвитку цифрової інфраструктури Олександра Шелеста, ідея створення таких центрів у міністерстві з'явилася понад рік тому. Тоді відомство зібрало всіх представників ринку телекомунікацій, які можуть взяти участь у їх запуску.

"Найближчим часом колеги планують запуск тестового центру в Харкові. Крім того, ми сподіваємося на підтримку Західної України і на те, що подібний запуск буде можливим у Львові", - розповів він у коментарі "Інтерфакс-Україна".

Говорячи про розвиток 4G, заступник міністра нагадав, що до липня 2022 року кожен із мобільних операторів має забезпечити 90% покриття країни. Паралельно покривають дороги, і до кінця наступного року мають бути покриті якісним зв'язком усі міжнародні автошляхи, після чого буде ще два роки, щоби покрити національні траси.

"Ми наразі вивчаємо можливості щодо забезпечення 4G-зв'язку на залізниці, але є дуже велика проблема, оскільки йдуть дуже великі втрати сигналу під час проникнення сигналу з базової станції у вагон. Сигнал слабшає більш ніж учетверо. Відповідно, потрібно встановлювати базові станції вздовж залізничного полотна або апгрейдити вагони і ставити вікна, які матимуть набагато нижчий відсоток показника пропуску сигналу. Але це все потребує мільярдних інвестицій", - розповів він.

Реальний розвиток мережі 5G в Україні, за словами Шелеста, планується на кінець 2022 року – початок 2023 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА