19:10 19.11.2021

Українські експерти розійшлися у думках щодо можливості притягнення до відповідальності кібершахраїв

2 хв читати
Українські експерти розійшлися у думках щодо можливості притягнення до відповідальності кібершахраїв

Експерти розійшлися у думках щодо можливості притягнення до відповідальності кібершахраїв, зокрема якщо вони перебувають не на території України.

Таку думку висловили учасники круглого столу "Інформбезпека на віддаленні: як захистити компанію", що відбувся у Києві у четвер.

Начальник Державного центру кібербезпеки Державної служби спецзв'язку та захисту інформації Андрій Кузміч зазначив, що кіберзлочин може бути скоєний проти компанії, яка перебуває або має інфраструктуру в Україні, проте кіберзлочинці можуть перебувати не в Україні, зокрема в РФ, і притягти їх до відповідальності важко.

Як приклад Кузміч навів розкриту СБУ діяльність угруповання "Армагедон", яке здійснювало атаку на державні та приватні структури України, зокрема через вразливі місця електронного документообігу в системі Microsoft.

"Цими кіберзлочинцями виявилися штатні співробітники ФСБ, у минулому громадяни України, які залишилися в Криму. СБУ їх ідентифікувала, показала їхні обличчя. Але залишається запитання, як притягнути їх до відповідальності", - сказав він.

У свою чергу керівник підрозділу інженерів з кібербезпеки "EPAM Україна" Віталій Балашов також наголосив на проблемі притягнення до відповідальності кібершахраїв, які працюють не з території України.

"Протягом семи років я працював судовим експертом та залучався до таких справ. Справді, вони розслідуються, навіть є якісь реальні вироки, кіберполіція працює і навіть ловлять шахраїв на OLX. Але, на жаль, це досить складно, дуже багато таких злочинів походять не з України, й Україна із цим не може нічого зробити", - сказав він.

Зі свого боку, засновник і перший керівник урядової програми реагування на комп'ютерні надзвичайні події CERT-UA Костянтин Корсун вважає, що фактично щодо кібершахрайства немає жодного судового рішення з реальним терміном ув'язнення.

"Я уважно стежу за цією темою. Наскільки я пам'ятаю, немає жодного судового рішення з реальним терміном ув'язнення і невідомо, скільки справ не дійшло до суду. А якщо відстежувати реєстр судових рішень реєстру, можна побачити максимум умовний термін, або взагалі відпускали із зали суду. Я не пам'ятаю, щоб за останні роки людині присудили реальний термін за кіберзлочин", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА