12:02 03.02.2023

Українські та європейські оператори зв'язку продовжили угоду про доступний роумінг на 6 міс.

3 хв читати
Українські та європейські оператори зв'язку продовжили угоду про доступний роумінг на 6 міс.

Українські та європейські оператори зв'язку продовжили на шість місяців дію угоди про доступний роумінг, а залучення до неї оператора фіксованого зв'язку "Укртелеком" дало змогу розширити її дію на стаціонарні номери в Україні, повідомила виконавчий віцепрезидент Єврокомісії з питань цифровізації Маргарет Вестагер.

"Це хороша новина, оскільки укладання оновленої угоди між операторами дає змогу продовжити дію договору про роумінг ще на шість місяців. Зараз також включно з українськими операторами фіксованого зв'язку. Переваги відчують і українці, які проживають у Європі, і українці, які живуть в Україні", - сказала Вестагер під час візиту Єврокомісії до Києва 2-3 лютого.

Як уточнила Нацкомісія, яка здійснює держрегулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку (НКЕК), нову спільну заяву про координацію зусиль для забезпечення доступного роумінгу для українців у ЄС підписали сім українських операторів ("Київстар", Vodafone Ukraine, lifecell, "Укртелеком", Data Group, Vega Telecom Group та 3Mob) та 20 європейських.

НКЕК зазначила, що заява регламентує умови, завдяки яким 4,9 млн українців, котрі наразі перебувають у країнах Євросоюзу, могли отримувати доступні послуги роумінгу. Переваги також поширюються на українців, які виїжджають до ЄС із короткостроковими візитами, наголошується в повідомленні.

"Підписання спільної заяви – результат копіткої роботи команди НКЕК і Європейської комісії, спільно з колегами з BEREC, але насамперед – завдяки значним зусиллям українських і європейських операторів", - наведено в повідомленні слова голови НКЕК Олександра Животовського.

Він подякував українським операторам і європейським партнерам за солідарність у протистоянні російській агресії та скоординовані дії щодо забезпечення доступним зв'язком українських громадян у Європі.

Зазначається, що нова заява стала продовженням домовленостей, які були досягнуті в рамках попередньої спільної заяви, укладеної 8 квітня 2022 року та чинної протягом останніх дев'яти місяців. Реалізація положень угоди дала можливість українським операторам пропонувати своїм абонентам доступні послуги роумінгу щонайменше у 25 країнах-членах ЄС, а також охопити країни, які не є членами Євросоюзу.

Як повідомив BEREC (регулятор телекомунікаційного ринку в ЄС), завдяки укладенню Спільної заяви 80 операторів мобільного зв'язку ЄС пропонують безкоштовні міжнародні дзвінки в Україну, а 44 оператори мобільного зв'язку ЄС пропонують дзвінки за нижчою ціною. Усі три українські оператори також запропонували безкоштовний роумінг або роумінг за внутрішніми цінами для своїх абонентів, які наразі перебувають у ЄС, а також пропонують безкоштовні та пільгові міжнародні дзвінки до ЄС.

Суть угоди полягає у зниженні міжоператорських оптових зборів за транскордонні дзвінки, які використовують різні мобільні мережі. Потім знижені збори відображаються в нижчих цінах кінцевих користувачів і полегшенні транскордонної комунікації. Зокрема, плата за використання міжмережевого з'єднання з операторами ЄС, які підписали угоду для України, знизилася приблизно на 70% від середнього для ЄС рівня. Приблизно на 30% знижено тарифи на роумінг даних, які українські оператори платять операторам з ЄС.

Це означає, що близько 4,5 мільйона українців, які перебувають у роумінгу в ЄС, можуть зателефонувати додому в Україну та користуватися мобільним інтернетом за безкоштовними або доступними тарифами. Причому українці можуть використовувати доступні дані та здійснювати безкоштовні або доступні дзвінки і зі своїх українських SIM-карток, і з європейських SIM-карток, які розповсюджують оператори зв'язку ЄС.

За даними НКЕК, у липні-грудні 2022 року кількість абонентів, які скористалися послугами роумінгу, коливалася в межах 3,9-4,4 млн абонентів на місяць. При цьому споживання голосового трафіку в міжнародному роумінгу зросло в середньому з 17 до 52 хвилин на одного абонента на місяць. Трафік споживання інтернету в міжнародному роумінгу зріс із 474 Мб до 3 Гб у середньому на одного абонента на місяць, що, як зазначили у НКЕК, свідчить про зростання доступності послуг для українських споживачів.

У НКЕК також повідомили, що Україна продовжує переговори про приєднання до єдиного роумінгового простору ЄС (політика ЄС Roam like home - Подорожуй як вдома), що має завершитися остаточними домовленостями найближчим часом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА