15:16 04.10.2023

Lifecell закликав НКЕК змінити ставки інтерконекту на 2024-2025 рр.

3 хв читати
Lifecell закликав НКЕК змінити ставки інтерконекту на 2024-2025 рр.

Український мобільний оператор lifecell закликав Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку (НКРЗІ), скоригувати ставки інтерконекту на 2024-2025 рр., схвалені на її засіданні 27 вересня.

"Lifecell закликає регулятора звернути увагу на необхідність коригування наведених розрахункових такс з урахуванням реальної ситуації на ринку. Фахівці lifecell готові активно долучитися до цього процесу та поділитися необхідною інформацією для ефективного опрацювання", - повідомила пресслужба lifecell у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

Як зазначив оператор, після аналізу нововведень видно критичні помилки, які могли статися під час моделювання.

"У країнах ЄС "ефективний оператор" зазвичай зазначає недосяжний ідеал ефективності, до якого потім роками рухається ринок. В Україні, навпаки, отримані результати моделювання в рази перевищують показники реальних операторів. Наприклад щорічні капітальні інвестиції "ефективного оператора" удвічі вищі, ніж у найбільшого оператора України, а операційні витрати на обслуговування мережі перевищують загальну суму аналогічних витрат усіх гравців ринку", - йдеться в повідомленні.

Унаслідок цього розрахунок собівартості інтерконекту в Україні схожий до найбагатших країн Європи, тоді як середній розрахунок серед країн ЄС за підсумками дослідження Axon Partners 2022 року - лише 0,07 євроцента (менше ніж 0,03 грн), зазначили в компанії.

"Ми розуміємо складність такого моделювання в непередбачуваних умовах воєнного стану, водночас закликаємо регулятора звернути увагу на ці тривожні ознаки та перевірити коректність розрахунків", - повідомив у пресрелізі lifecell.

На його думку, зниження ставки інтерконекту протягом останніх семи років незмінно приводило до зростання частки міжмережевих дзвінків, у такий спосіб сприяючи зростанню можливостей вільного спілкування абонентів.

"Сподіваємося, регулятор і надалі підтримуватиме таку тенденцію, оскільки в Україні цей показник усе ще вдвічі нижчий, ніж у ЄС", - нагадали в компанії.

При цьому наголошується, що завдяки її зусиллям і за активної позиції НКЕК із 2016 року ставка термінації знизилася в 4,5 раза, що, у свою чергу, привело до зростання частки міжмережевих дзвінків в Україні майже вчетверо.

Крім цього, в компанії схвалили впровадження передової європейської моделі для розрахунку такс термінації BU-LRIC ("модель ефективного оператора").

"Цю модель було створено, щоб спонукати операторів ефективніше провадити свою діяльність і не завищувати витрат, а регуляторам в усьому світі - розуміти собівартість за оптимального використання коштів. Саме на базі такої моделі НКЕК наразі пропонує впровадити зміни до такс і в Україні", - йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що НКЕК 27 вересня 2023 року схвалила проєкт постанови "Про встановлення розрахункових такс за послуги термінації національного трафіку (тариф на завершення дзвінка) для мобільного та фіксованого голосового зв'язку".

З 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року розрахункові такси за послуги термінації національного голосового трафіку на мережах мобільного зв'язку встановлюються 7,5 коп. за 1 хвилину, а з 1 січня 2025 року - 7,6 коп./хв. (без ПДВ). На мережах фіксованого зв'язку розрахункові такси встановлюються 5,5 коп./хв. з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року, з 1 січня 2025 року - 5 коп./хв. (без ПДВ).

Згідно з рішенням НКЕК від 30 серпня 2016 року, розрахункові такси за послуги пропуску трафіку встановлено на рівні 8 коп./хв.

Розрахункові такси за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв'язку розраховано згідно з моделлю ефективного оператора (LRIC - Long-Run Average Incremental Cost).

Процедура публічних обговорень документа триватиме до 10 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нацрада закликала європейських партнерів внести телеграм-канал до переліку регульованих цифрових платформ

Телеграм відновив роботу офіційних українських ботів - Центр стратегічних комунікацій

У Мінкультури очікують саморегулювання від медійної спільноти

АМКУ запитав додаткову інформацію у справі про концентрацію DVL Telecom українських активів Turkcell

Власник прав на пісні Concord покращив пропозицію про купівлю конкурента Hipgnosis до $1,51 млрд

Turkcell оголосив про скасування арешту всіх активів в Україні - процес закриття угоди з NJJ триває

Росіяни пошкодили телевежу в Харкові, попередньо, ракетою Х-59, тривають роботи з відновлення мовлення

Суд скасував арешт 100% СК "Укртауеру", що належить Turkcell

CERT-UA розкрила плани хакерів Sandworm атакувати два десятки об'єктів критичної інфраструктури України

Маск: Заборона TikTok може суперечити свободі слова

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА