18:10 06.10.2023

Арешт корпоративних прав Фрідмана, Авена та Косогова зачепив 100% акцій "Київстару" і його "дочок" - джерело

3 хв читати

Накладений судом арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, про який у п'ятницю повідомила Служба безпеки України, охоплює арешт 100% акцій найбільшого українського оператора зв'язку - ПрАТ "Київстар", повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, знайоме зі справою.

За його словами, підставою є припущення правоохоронців, що зазначені олігархи контролюють ці акції через нідерландську компанію VEON Ltd.

Джерело додало, що суд також заарештував частки в інших компаніях, які належать уже самому "Київстару", зокрема в ТОВ "Хелсі Україна" - медичній інформаційній системі та провідному цифровому провайдері у сфері охорони здоров'я України, що має понад 23 млн пацієнтів і відомий як постачальник SaaS-рішень медичної інформаційної системи для 1300 державних і приватних клінік.

Раніше в п'ятницю СБУ повідомила, що рішення суду стосується 20 компаній і фінансово-кредитних установ, якими кремлівські олігархи володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії.

"Вартість арештованих корпоративних прав становить понад 17 млрд грн. Серед заблокованих активів - фінансові та страхові компанії, підприємства мобільного зв'язку та сфери ІТ, а також заводи мінеральних вод", - наголошується в повідомленні.

СБУ нагадала, що на початку вересня цього року її слідчі повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених із метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Згідно з річним звітом "Київстару" за 2022 рік, його акціонерами на початок року були VEON Holdings B.V. (Нідерланди) - 99,995% і VEON Ltd. (Бермудські Острови) - 0,005%.

Компанія мала дві "дочки": ТОВ "Хелсі Україна", 69,99% у якому вона придбала минулого року за 555,74 млн грн, та IT-компанію ТОВ "Київстар.Тех".

Президент "Київстар" Олександр Комаров днями в інтерв'ю "Радіо NV" зазначив, що Фрідман опосередковано має в "Київстарі" менше ніж 20%, оскільки з партнерами через компанію LetterOne володіє в компанії VEON трохи більше ніж 47%, а VEON є публічною компанією, яка багато років у своїй звітності декларує, що не має контролюючого акціонера.

"Через розміщення на двох біржах (NASDAQ і Euronext) левова частка акцій компанії - це так званий free-float, який вільно продається і купується на цих двох біржах. Там (серед акціонерів) лише великих інвестиційних фондів приблизно 60. І в загальній кількості акціонерів - 26-27% є громадянами Сполучених Штатів, а всі інші - громадяни з усього світу з більшою часткою європейців", - пояснив Комаров.

Він уточнив, що найбільший міжнародний інвестор має у VEON приблизно 12%, ще один - 8%, а хедж-фонд Shah [Capital] - 4%.

"Як у патріотично налаштованої людини у мене є мрія, що завтра я прокинуся і не буде російських акціонерів, навіть міноритарних, у складі акціонерів компанії VEON... (але) безумовно, це питання акціонерів", - наголосив президент "Київстару", нагадавши про угоду про взаємний захист інвестицій України та Нідерландів.

Раніше в українській судовій практиці були випадки і арешту всіх 100% акцій компаній із санкційними особами, як у випадку IDS Ukraine, де серед опосередкованих власників також є Фрідман, і арешту в "дочірніх" компаніях частки, яку можна порівняти з часткою акціонерів материнських компаній, які потрапили під санкції, як у випадку Костянтина Жеваго, Полтавського ГЗК і Ferrexpo або Вадима Новинського і "дочок" "Метінвесту".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА