15:24 18.10.2023

Суд за клопотанням прокурора залишив під арештом лише опосередковану частку Фрідмана і партнерів у "Київстарі" і "Лайфселлі"

2 хв читати
Суд за клопотанням прокурора залишив під арештом лише опосередковану частку Фрідмана і партнерів у "Київстарі" і "Лайфселлі"

Шевченківський райсуд Києва зменшив пакет заарештованих акцій ПрАТ "Київстар" з 99,994654% до 47,85%, а заарештовану частку ТОВ "Лайфселл" - зі 100% до 19,8% у рамках забезпечувальних заходів у відкритій наприкінці вересня справі проти співвласника Альфа-Груп Михайла Фрідмана.

Як ідеться в постанові слідчого судді від 13 жовтня, що є в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна", такі зміни в постанові цього суду від 4 жовтня він зробив на підставі клопотання прокурора Офісу генерального прокурора у зв'язку з опискою.

"Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, заяву про виправлення описки, дійшов висновку про необхідність усунення зазначеного недоліку в постановісуду шляхом виправлення описки", - зазначається в судовому документі.

Нові розміри заарештованих часток відповідають опосередкованій частці Фрідмана і його партнерів, які потрапили під санкції, у материнських компаніях "Київстару" і "Лайфселла" - нідерландських VEON Holdings B.V. і Lifecell Ventures Cooperatief U.A. відповідно.

Щодо решти заарештованих активів суд підтвердив правильність початкового їхнього опису.

У "Київстар" і "Лайфселл" агентству в понеділок повідомили, що офіційно постанови суду не отримували. Документ також відсутній у Базі судових рішень.

Раніше СБУ повідомила, що рішення суду стосується 20 компаній і фінансово-кредитних установ, якими кремлівські олігархи володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії. "Серед заблокованих активів - фінансові та страхові компанії, підприємства мобільного зв'язку та сфери ІТ, а також заводи мінеральних вод", - наголошувалося в повідомленні.

СБУ нагадала, що на початку вересня 2023 року її слідчі повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Серед заарештованих активів, за даними агентства "Інтерфакс-Україна" та "Економічної правди", також 95,2% ПрАТ "СК Альфа Страхування", по 100% ТОВ "Альфа-Лізинг", "Паритет фінанс", "Сенс Діджитал", "Київстар.Тех", "ВимпелКом Глобал Сервіс Україна"); ПрАТ "Миргородський завод мінеральних вод" і "Моршинський завод мінеральних вод "Оскар".

Згідно з річним звітом "Київстару" за 2022 рік, його акціонерами на початок цього року були VEON Holdings B.V. (Нідерланди) - 99,995% і VEON Ltd. (Бермудські о-ви) - 0,005%.

Раніше в українській судовій практиці були випадки як арешту всіх 100% акцій компаній із санкційними особами, як у випадку з IDS Ukraine, де серед опосередкованих власників також є Фрідман, так і арешту в "дочірніх" компаніях частки, яку можна порівняти з часткою акціонерів материнських компаній, які потрапили під санкції, як у випадку з Костянтином Жеваго, Полтавським ГЗК та Ferrexpo або Вадимом Новинським і "дочками" "Метінвесту".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нацрада закликала європейських партнерів внести телеграм-канал до переліку регульованих цифрових платформ

Телеграм відновив роботу офіційних українських ботів - Центр стратегічних комунікацій

У Мінкультури очікують саморегулювання від медійної спільноти

АМКУ запитав додаткову інформацію у справі про концентрацію DVL Telecom українських активів Turkcell

Власник прав на пісні Concord покращив пропозицію про купівлю конкурента Hipgnosis до $1,51 млрд

Turkcell оголосив про скасування арешту всіх активів в Україні - процес закриття угоди з NJJ триває

Росіяни пошкодили телевежу в Харкові, попередньо, ракетою Х-59, тривають роботи з відновлення мовлення

Суд скасував арешт 100% СК "Укртауеру", що належить Turkcell

Суд залишив чинним арешт належного Turkcell "Укртауер" і компанії з орбіти "Київстар" - Ukraine Tower Holdings B.V.

CERT-UA розкрила плани хакерів Sandworm атакувати два десятки об'єктів критичної інфраструктури України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА