13:28 30.10.2023

Більше ніж половина сайтів національних ЗМІ та 2/3 сайтів регіональних медіа не мають російської версії - дослідження

2 хв читати
Більше ніж половина сайтів національних ЗМІ та 2/3 сайтів регіональних медіа не мають російської версії - дослідження

На більш ніж половині вебпредставництв національних ЗМІ та більш ніж двох третіх регіональних медіа немає російськомовної версії, водночас близько 10% сайтів не мають узагалі або не мають повноцінної україномовної версії, свідчать результати дослідження аналітичного відділу Центру контент-аналізу.

Зокрема, 55% національних ЗМІ мають україномовну версію сайту й не мають російськомовної, 36% - мають і україномовну, і російськомовну версію сайту, 6% мають російськомовну версію сайту і не мають україномовної, 3% - інші варіанти.

Серед регіональних ЗМІ понад дві третіх (68%) мають україномовну версію сайту і не мають російськомовної, 19% - мають і україномовну, і російськомовну версії, 5% - мають російськомовну версію сайту і не мають україномовної, 8% - інші варіанти.

Щодо відкриття україномовної версії сайту за замовчуванням, то серед національних ЗМІ у 81% вона відкривається за замовчуванням, у 13% за замовчуванням відкривається російськомовна версія, у 5% - інший варіант, а в 1% уточнюється бажана мова.

Серед регіональних ЗМІ у 85% україномовна версія відкривається за замовчуванням, у 9% - за замовчуванням російськомовна версія, у 6% - інший варіант.

"Можемо порадіти, що динаміка позитивна. 2023 рік є важливим і доленосним для української мови в інтернет-просторі... Водночас за результатами цього дослідження ми аналізуватимемо той перелік ресурсів, який додатково надасть Центр контент-аналізу, щоб у комунікації з відповідними органами державної влади, правоохоронними структурами вимагати від них приведення ресурсів у відповідність із законом", - заявив на пресконференції уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Дослідження проводили серед національних (566) і регіональних медіа (1358) шляхом перегляду вебпредставництв. Аналіз подано станом на 20 жовтня 2023 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА