21:09 17.11.2023

У Раді зареєстровано законопроєкт, що визначає правила, які діятимуть у єдиній роумінговій зоні з ЄС

2 хв читати
У Раді зареєстровано законопроєкт, що визначає правила, які діятимуть у єдиній роумінговій зоні з ЄС

Законопроєкт №10265 про єдину роумінгову зону з ЄС (Roam-Like-AtHomе"/RLAH) зареєстровано у Верховній Раді в п'ятницю. Він дасть українцям можливість на постійній основі користуватися домашніми тарифами мобільного зв'язку на території держав-членів ЄС і не платити додаткові кошти за послуги роумінгу, повідомив віцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"У Верховній раді зареєстровано євроінтеграційний законопроєкт №10265 щодо імплементації норм європейського законодавства з питань роумінгу", - написав Федоров.

Законопроєкт спрямований на імплементацію актів законодавства ЄС у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра, ідеться в пояснювальній записці до документа.

Текстом законопроєкту передбачено доповнення Закону України "Про електронні комунікації" новою термінологією: гостьова мережа роумінгової зони (гостьова мережа), домашній постачальник послуг і домашня мережа роумінгової зони, домашня роздрібна ціна, доступ до оптових послуг роумінгу прямий і для перепродажу, користувач регульованих послуг роумінгу, роумінг у роумінговій зоні та інші.

Також вводиться визначення спільної роумінгової зони України та ЄС.

Передбачено додаткові підстави за якими НКЕК може звертатися із запитами до постачальників електронних комунікаційних послуг. Зокрема, підставою може слугувати необхідність отримання інформації на запит Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC) або ж Агентства з підтримки BEREC (офіс BEREC).

Крім того, створено підстави для здійснення НКЕК заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про електронні комунікації та радіочастотний спектр під час надання послуг роумінгу та застосування відповідних штрафних санкцій за порушення законодавства.

У тексті законопроєкту йдеться про те, що регулятор уповноважений встановлювати єдині граничні ставки термінації голосового трафіку на мережі мобільного та фіксованого зв'язку, що надходить із номерів Євросоюзу або номерів України, які перебувають у роумінгу ЄС. Зазначається, що відповідні ставки встановлюються регулятором відповідно до ставок, що діють в ЄС.

Передбачається фінансування з бюджету на оплату фінансових внесків НКЕК для участі в заходах BEREC.

Законопроєкт, як очікується, дасть українцям можливість на постійній основі користуватися домашніми тарифами мобільного зв'язку на території держав-членів ЄС і не платити додаткові кошти за послуги роумінгу. Громадяни ЄС, своєю чергою, матимуть такі ж права під час відвідування України.

"Це створить спільну роумінгову зону України та ЄС, що сприятиме вільному руху громадян України та ЄС на території спільної роумінгової зони та дасть змогу користуватися перевагами RLAH без необхідності вносити додаткову плату", - йдеться в тексті пояснювальної записки.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА