17:47 22.11.2023

Більшість новин в онлайн-медіа України з російських джерел є недостовірними - дослідження ІМІ

2 хв читати
Більшість новин в онлайн-медіа України з російських джерел є недостовірними - дослідження ІМІ

Новини в онлайн-медіа України з російських джерел недостатньо достовірні, свідчать результати дослідження Інституту масової інформації.

"Дослідження виявило, що онлайн-медіа не завжди враховують ту обставину, що нині практично будь-яке російське джерело, навіть коли йдеться про так звані ліберальні ЗМІ, не є досить достовірним. Більша частина новин, що потрапили до вибірки моніторингу, посилаються на скомпроментовані поширенням пропаганди та дезінформації джерела. Зрозуміло, що альтернативи практично немає і українські новинарі змушені користуватися тими чи іншими джерелами інформації з Росії", - зазначається у звіті за підсумками дослідження, оприлюдненому в середу.

Зазначається, що з 22 медіа, які були включені до дослідження, під час моніторингу не виявлено новин із російськими джерелами на трьох сайтах - "Бабель", Liga.net та "Інтерфакс-Україна".

При цьому більшість редакцій, які посилаються на російські джерела, нехтують перехресною перевіркою інформації з декількох джерел для підвищення рівня достовірності. Таку перевірку регулярно робить лише "Українська правда", зазначають дослідники.

"Ще менш переконливими видаються новини, які називають узагальнені джерела - "російські ЗМІ" або "телеграм-канали". Кілька років тому, дійсно, в медіа був поширеним тренд не називати цих джерел і в такий спосіб нібито уникати популяризації медіаресурсів Росії в українському інформпросторі. Але такий метод позбавляє читачів можливості зрозуміти, яке саме російське джерело поширює кремлівську пропаганду й оспівує Путіна, оцінити якість джерела та зрозуміти, що вірити йому не варто", - зазначено в результатах дослідження.

Узагальнені посилання на джерела найчастіше використовують Obozrevatel, "24 канал", ТСН і "Корреспондент.net".

Моніторинг зафіксував і грубі порушення журналістських стандартів - новини про події в РФ взагалі без посилання на джерело. Новин без посилання на джерело найбільше на сайтах Obozrevatel і "24 канал", які до того ж розміщують найбільшу кількість новин із російських джерел.

"Найпопулярніша тема новин із російських джерел в онлайн-медіа України - атаки безпілотників по території Росії. Переважна більшість новин з посиланням на російські джерела мають негативну тональність, іноді іронічну і змальовують країну-агресорку як тоталітарну та вкрай непривабливу, а військо окупантів - як збіговисько недолугих, часто схильних до криміналу індивідів. Але час від часу редакції в прагненні додати рис до негативного образу Росії недопрацьовують публікації і ретранслюють меседжі кремлівської пропаганди", - підсумували дослідники.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА