20:44 18.07.2020

Пожежу в готичному соборі XV століття в Нанті загасили

2 хв читати
Пожежу в готичному соборі XV століття в Нанті загасили

Пожежні впоралися з вогнем в соборі Святих Петра і Павла в Нанті, проте повністю знищений великий орган і порушена міцність будівлі, згоріла значна частина внутрішнього оздоблення храму XV століття, передає в суботу телеканал BFMTV.

У Нант через пожежу прибув прем'єр-міністр Франції Жан Кастекс у супроводі міністра культури Розлін Башло і глави МВС Жеральда Дарманена.

Прем'єр віддав честь "самовідданості та професіоналізму" пожежних, які працювали з "чудовою ефективністю". Він також висловив солідарність нації жителям Нанта і місцевій католицькій спільноті. Кастекс висловився за якнайшвидше відновлення собору і пообіцяв, що держава візьме в цьому участь.

Сильна пожежа виникла в суботу вранці в готичному соборі XV століття Святих Петра і Павла в Нанті. У боротьбі з ним брали участь близько сотні пожежників.

Свою підтримку вогнеборцям висловив президент Франції Емманюель Макрон, який перебував у суботу в Брюсселі на саміті ЄС. "Підтримую наших пожежників, які йдуть на всі ризики, щоб врятувати цю готичну перлину міста (бретонських - ІФ) герцогів", - написав він у Твіттері.

Прокуратура Нанта почала розслідування за підозрою в навмисному підпалі собору Святих Петра і Павла.

Причиною для цього послужило те, що було виявлено три осередки загоряння - один виник на рівні повністю знищеного головного органу, два інших - з боку нефа. "На даній стадії розслідування розпочате в зв'язку з умисним підпалом. Але робити висновки поки рано, оскільки ще належить зробити багато слідчих дій, які зможуть принести нові факти", - заявив телеканалу BFMTV прокурор Нанта П'єр Сеннес.

Разом із тим пізніше він повідомив ЗМІ, що не виявлено слідів злому ззовні.

Собор Святих Петра і Павла - кафедральний собор Нантської єпархії, найбільша готична церква історичної Бретані і одна з найбільших у Франції, всього на 6 м нижче собору Паризької Богоматері, а за висотою нефа під склепіннями перевершує його. Собор будувався 457 років - з 1434 до 1891 року. Це вже четверта церква на цьому місці; йому передували ранньохристиянська римська каплиця в Намнетумі (III століття), собор VI століття і собор в романському стилі XI століття.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА