11:05 26.03.2021

Автор ІРИНА ЖДАНОВА

Питання із села Серебрянка до політиків на Печерських пагорбах Києва

5 хв читати
Питання із села Серебрянка до політиків на Печерських пагорбах Києва

Ірина Жданова, засновниця ГО "Фонд "Відкрита політика", засновниця Наукового ліцею ім. Клима Чурюмова, кандидат історичних наук 

 

Перед засіданням колегії Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій, яке відбудеться сьогодні, 26 березня, хочеться задати  два питання її учасникам. Ці питання не лише від мене. Це колективний результат п’ятиденного брейнсторма з представниками Освітніх Центрів “Донбас-Україна” та “Крим-Україна”, проведеного у віддаленому селі Серебрянка на межі Донецької та Луганської областей.

Питання перше

Станом на березень лише в Донецькій області зареєстровано 350 абітурієнтів з тимчасово окупованих територій, які навчаються в українських школах і готові приїхати здавати ЗНО. Але КПВВ закриті. Навряд чи бойовики їх відкриють на період вступної кампанії-2021. Минулого року ця процедура була здійснена ними з особливим цинізмом: на ЗНО з математики пропустили, а на ЗНО з української мови - ні. Я бачила сльози викладачки з Маріуполя, яка про це розповідала на тренінгу в Серебрянці, де зараз знаходжусь разом із представниками Освітніх Центрів “Донбас-Україна”, “Крим-Україна”, шкіл, коледжів, профтехів, які здійснюють навчання школярів та молоді з тимчасово окупованих територій (далі - ТОТ). 

Повертаючись до цього питання, додам аргументів, чому це важливо. Переважна більшість абітурієнтів з ТОТ їде в українські навчальні заклади через Російську Федерацію, порушуючи правила перетину державного кордону. Трансфер коштує 7000 гривень плюс 1700 гривень штрафу, які вони сплачують Державній прикордонній службі України. Так, я розумію, що це нелегальний перетин кордону і має бути штраф. Але водночас виникає питання - як їм по-іншому в'їхати в Україну зараз? На дельтаплані з одного терикону на інший?...

Які можливі рішення?

Перше, яке активно лобіює частина громадських організацій - це дистанційна подача документів і дистанційне навчання в українських вишах (я б додала: і забезпечення Wi-Fi-покриття в окопах бойовиків в так званих “Д/ЛНР”)... Чому ні? 130 мільйонів гривень в державному бюджеті є. Частина міжнародних організацій підтримала б цю ініціативу. І тут виникає кілька питань. На які, звісно, МРТОТ може сьогодні не відповідати, але їх зададуть більш гостро невдовзі.

Яка мета забезпечення доступу до освіти на окупованих територіях? Реінтеграція? Тоді яким чином Україна здійснюватиме політику з реінтеграції сьогодні там, на тимчасово окупованих територіях? З ким? З тими українцями, які навіть через маленький крок в цьому напрямку можуть опинитись в підвалах “МГБ”? ЯК здійснювати заходи національно-патріотичного виховання та інші, закладені в нещодавно ухвалену національну стратегію молодіжної політики? Ви реально вірите, що дистанційно ці заходи можна здійснити з молоддю Донецька, яка бачить сьогодні (саме в той час, коли проходить колегія) в подвір'ї свого будинку російський танк? Де на очах його батьків вивозять техніку із заводів? Ви реально вірите, що через дистанційне навчання можна працювати з тими, хто сім років чує пропаганду проти України? На мою скромну думку, найкращий аргумент - це трудовлаштування, якісне сучасне навчання і відремонтований гуртожиток, це безвіз і можливість академічної мобільності. Це драйв жити без комендантського часу, без танку в подвір'ї і думки про підвали. Тому переконана, що молодь має вчитись ТУТ, на вільній території. 

Як ви забезпечите питання національної безпеки при дистанційній подачі документів? Тут в мене є міркування, але не для блогу.

Питання друге

Як і коли ви плануєте запустити підготовчі курси для молоді з ТОТ? Де дорожня карта? Де Постанова про використання коштів держбюджету на підготовчі курси і реінтеграцію молоді з ТОТ? А  це 130 мільйонів гривень в бюджеті МінТОТ. Які критерії для організацій, які братимуть участь у відкритому  тендері? Якщо чесно, я не допускаю думки, що ви це робитимете без тендера. Просто цікаво, за якими критеріями. Далі. Який алгоритм запуску підготовчих курсів? Одразу зауважу, що більшість відповідей на ці питання Громадська організація “Фонд “Відкрита політика” вже напрацювала тут, у селі Серебрянка, що на межі Донецької та Луганської областей, разом з Міністерством освіти і учасниками тренінгу “Промоція і організація підготовчих курсів”. Мені цікава думка організаторів колегії, бо саме МРТОТ тепер відповідає за підготовчі курси.

Пропозиції.

А тепер про пропозиції, які цілком реально швидко реалізувати ще до початку відкриття Освітніх Центрів “Донбас-Україна” та “Крим-Україна”.

  1. Внести зміни в нормативні акти, які б дозволили не сплачувати 1700 гривень штрафу при незаконному перетині кордону як ВИКЛЮЧЕННЯ, як компенсаторний інструмент полегшення в'їзду в Україну саме АБІТУРІЄНТАМ з ТОТ, оскільки іншого шляху немає.
  2. Закласти відшкодування коштів за трансфер в Постанову про використання коштів на підготовчі курси. Цю норму Фонд “Відкрита політика” неодноразово озвучував на робочих групах і вона зафіксована в протоколах. 
  3. Розробити прозору процедуру та організувати запуск підготовчих курсів “на позитивній кардіограмі”. Досить ігнорувати і займатись булінгом тих, хто від початку війни забезпечив  успішний вступ 8 225 абітурієнтів з ТОТ. Я за відкриту політику і конструктив, який має чіткі індикатори. Один з яких - зустріч із стейкхолдерами і скоординовані міжвідомчі дії з аналізом всіх ризиків і шляхами їх мінімізації

P.S. Поки йде з'ясування питань, Освітні Центри разом з громадськими організаціями, бізнес-партнерами вже розпочали підготовчі курси, на яких зареєстровано більше 70 учасників. З них 58 - на курсах “Прокачай і Вступай”, які проводить Донецький національний технічний університет, Луганський національний університет ім. Т.Шевченка спільно з ГО «Фонд «Відкрита політика» і Науковим ліцеєм Чурюмова. Без будь якого фінансування держави чи донорів.

#ДійЗарадиМрій й #гребемодалі

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Каральні органи росії "зшили" вже шосту справу: не зупинять і не залякають!

ТАРАС ЄЛЕИКО

Що таке державна програма Доступний Факторинг

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

СЕРГІЙ ТАБАКОВ

Два роки трансформації: як Україна реформує сферу довкілля всупереч викликам війни

ВІКТОРІЯ ЛІТВІНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА