18:13 09.10.2017

НБУ і Мінфін здійснили репрофайлінг ОВДП на 219,6 млрд грн

2 хв читати
НБУ і Мінфін здійснили репрофайлінг ОВДП на 219,6 млрд грн

Національний банк України (НБУ) та Міністерство фінансів України завершили угоду з державним боргом (репрофайлінг) з обміну облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), які перебувають у власності НБУ, на нові ОВДП, повідомив НБУ на своєму веб-сайті.

Згідно з повідомленням, загальний обсяг портфеля ОВДП у власності НБУ становить 360,6 млрд грн, з яких під репрофайлінг потрапили облігації на 219,6 млрд грн.

При цьому близько 145,2 млрд грн від загального портфеля ОВДП були конвертовані в довгострокові гривневі облігації різної строковості з прив'язкою дохідності до рівня інфляції і ще близько 74,4 млрд грн - у довгострокові гривневі облігації різної строковості з фіксованими відсотковими ставками. Залишок портфеля залишився без змін - із фіксованим рівнем дохідності.

"Погашення облігацій, за якими було проведено репрофайлінг, відбуватиметься рівномірно - приблизно по 12 млрд грн щорічно до 2047 року. Такий підхід до погашення основної суми боргу дасть змогу рівномірно розподілити навантаження на державний бюджет протягом 30 років", - цитує прес-служба НБУ міністра фінансів Олександра Данилюка.

Як наголошується в повідомленні, наявність одночасно облігацій із фіксованою та плаваючою ставками забезпечить диверсифікацію відсоткового ризику. Тобто у разі зниження ринкових відсоткових ставок Міністерство фінансів платитиме менше за рахунок наявності облігацій із плаваючою ставкою, а в разі підвищення ставок на ринку наявність облігацій із фіксованою ставкою стримуватиме вартість запозичень.

"Водночас за рахунок прив’язки виплат за частиною облігацій до рівня інфляції репрофайлінг сприятиме проведенню виваженої фіскальної політики, узгодженої з цілями НБУ щодо забезпечення низької та стабільної інфляції", - наводить прес-служба НБУ слова заступника голови Нацбанку Олега Чурія.

Наявність ОВДП із фіксованою дохідністю та різними строками погашення в портфелі дасть змогу НБУ використовувати їх для проведення монетарних операцій у разі виникнення такої необхідності, зазначається в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

Кабмін пропонує ВР ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укренерго" фіксує зростання споживання е/е через похолодання

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

Енергетики повернули світло майже всім споживачам Сумщини, знеструмленим після ударів РФ по енергооб'єктах у понеділок - Міненерго

"Укрнафта" й АРМА звернулися до АМКУ по дозвіл на концентрацію для управління активами групи "Татнефть"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА