19:11 18.10.2017

АМКУ дозволив Glenсore увійти в капітал МГЗ

2 хв читати
АМКУ дозволив Glenсore увійти в капітал МГЗ

Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив сировинному трейдеру Glenсore опосередковано придбати частку в статутному капіталі ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" (МГЗ, с. Галицинове, Миколаївська область) і трьох інших українських компаній, підконтрольних Об'єднаній компанії (ОК) "Російський алюміній "("РусАл").

"З огляду на те, що заявлені концентрації не призводять до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках України, АМКУ надав відповідні дозволи", - йдеться в повідомленні антимонопольного відомства в середу.

Згідно з ним, надано дозвіл на концентрацію, в результаті яких група Glenсore увійде в капітал ТОВ "Компанія "Алюміній України" та "Гуардон Україна" (обидва - Київ), що безпосередньо володіють відповідно 13,96% і 86,04% частками в МГЗ.

Згідно з держреєстром, у свою чергу прямими власниками цих київських ТОВ є офшорні компанії з Аруби "Гордал Холдингс А.В.В." і "Гандела Інтернешнл А.В.В.", а кінцевим бенефіціаром зазначений російський бізнесмен, президент "РусАл" Олег Дерипаска, підозрюваний Службою безпеки України у знищенні Запорізького алюмінієвого комбінату в інтересах конкурентів із Росії.

Крім того, АМКУ дозволив Glenсore придбати частку в ТОВ "Охорона МГЗ" (с. Галицинове, Миколаївська область), в якому на сьогодні 99% належать МГЗ.

Як повідомлялося, в жовтні минулого року Україна застосувала санкції проти Об'єднаної компанії (ОК) "Російський алюміній" ("РусАл", РФ) і компанії Judson Trading Limited (Кіпр), яку пов'язують із нею. Серед заборонних заходів блокування активів - тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним їй майном, обмеження торговельних операцій в Україні, запобігання виведенню капіталу з країни, зупинення виконання економічних і фінзобов'язань. Серед них також заборона на держзакупівлю низки товарів і послуг, повна або часткова заборона на здійснення угод із цінними паперами з особами, які підпали під санкції, і заборона НБУ на здійснення низки платежів.

МГЗ у 2016 р. наростив випуск глинозему на 2% порівняно з 2015 роком - до 1,510 млн тонн.

ОК "РусАл" створена в 2007 році при злитті алюмінієвих і глиноземних активів ВАТ "РусАл", "СУАЛ" і швейцарського трейдера Glencore.

"РусАл" в Україні належить також близько 29% у Запорізькому алюмінієвому комбінаті (ЗАлК), 68,01% акцій якого повернуто в держвласність. "РусАл" оскаржує повернення акцій у держвласність у Міжнародному центрі з урегулювання інвестиційних спорів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА