11:51 06.11.2017

Китай пропонує Україні добудувати блок №4 ХАЕС за своєю технологією HPR-1000

2 хв читати
Китай пропонує Україні добудувати блок №4 ХАЕС за своєю технологією HPR-1000

 Китайська China National Nuclear Corporation (CNNC) у співпраці з Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) запропонували Україні розглянути можливість добудови блока №4 Хмельницької АЕС за власною технологією Hualong One (HPR-1000), повідомив журналістам президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський.

"Вони прибули, щоб запропонувати участь у добудові блоків №3 і №4 (ХАЕС - ІФ) за так званою формулою 1+1. Тобто, третій блок добудовується за технологією ВВЕР, четвертий - за їхньою, китайською, технологією - реактор Hualong", - сказав він.

За словами президента "Енергоатому", китайська сторона заявила про можливість високого рівня української локалізації під час добудови блоків і готовність надати 85% фінансування від загальної вартості проекту.

"Вони говорять ледь не про 80% локалізації і 85% фінансування проекту за рахунок ICBC. Зрозуміло, під державні гарантії, що дещо знижує привабливість пропозиції", - уточнив Ю.Недашковський.

Голова "Енергоатому" нагадав, що вже розроблене техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) добудови Х3/Х4 на основі ВВЕР має позитивні висновки державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки, а також інвестиційної складової.

"Тому, якщо вони хочуть, щоб їхній проект був реалізований, ми маємо спільно підготувати зміни до ТЕО. Для цього необхідно підписати угоду про конфіденційність, щоб ми могли обмінюватися не буклетами, а чутливою комерційною інформацією. На підставі цього спочатку розробити техніко-економічний аналіз, який швидко розробляється, щоб ми могли побачити, наскільки прийнятна ця пропозиція для українських реалій, і вже далі вносити зміни до ТЕО", - сказав він.

Ю.Недашковський вважає, що пропозиція китайських компаній полягає не лише в поширенні своїх технологій в Україні, а в можливості подальшого їх застосування в Європі.

Раніше, в листопаді 2015 року, президент Ю.Недашковський повідомляв, що чеська Skoda підтвердила готовність брати участь у завершенні будівництва третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС шляхом виробництва двох комплектів реакторних установок.

За його даними, "Енергоатом" вже підготував і погодив з усіма зацікавленими відомствами техніко-концептуальне рішення завершення будівництва Х3/Х4 із застосуванням реакторних установок Skoda.

Переговори про комерційні умови співпраці зі Skoda розпочалися після денонсації у вересні 2015 року Верховною Радою угоди про завершення будівництва Х3/Х4 спільно з РФ.

"Енергоатом" є оператором чотирьох українських АЕС, на яких експлуатують 15 атомних енергоблоків, з яких 13 типу ВВЕР-1000 і два - ВВЕР-440, загальною встановленою потужністю 13,84 ГВт. Планована потужність блоків ХАЕС-3 і ХАЕС-4 - по 1 ГВт. Значну частину електроенергії, яку вони вироблятимуть, у разі добудови планується експортувати до країн ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА