13:07 08.11.2017

Кабмін пропонує ВР позбавити правоохоронців можливостей зловживати при розслідуванні економічних злочинів

2 хв читати

Кабінет Міністрів України схвалив законопроект, спрямований на усунення можливості правоохоронних органів тиснути на бізнес під час розслідування кримінальних проваджень.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення уряд затвердив на засіданні в середу.

"Коли обшуки бізнесу фіксуватимуть, коли судді усвідомлюватимуть свою відповідальність, ми з перших днів роботи закону зможемо відчути ефект", - сказав міністр юстиції Павло Петренко під час представлення законопроекту на урядовому засіданні.

Як зазначив під час обговорення бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета, однією з важливих норм законопроекту є неприйняття доказів, отриманих під час обшуку без відеофіксації.

У свою чергу, міністр юстиції України Павло Петренко, розповідаючи про суть законопроекту, зазначив, що йдеться про законодавче усунення можливості правоохоронних органів тиснути на бізнес під час розслідування кримінальних проваджень.

Новації законопроекту, за словами міністра, стосуватимуться цілої низки моментів. По-перше, запропоновано аудіо- та відеофіксацію при розгляді слідчим суддею питання проведення обшуку та інших слід дій: "Без фіксації слідчі дії будуть нечинними".

Також, як наголосив міністр, згідно із законопроектом запропоновано обов'язковий допуск адвоката на будь-якій стадії обшуку.

Крім того, запропоновано ввести імператив на заборону вилучення оригіналів документів і серверів ППЗ на час проведення слідчих дій. "Встановлюємо норми, коли саме можуть бути вилучені оригінали, коли саме вони є знаряддям злочину", - пояснив П.Петренко.

"Ще одна революційна новація ... запровадити обов'язкову звуко- і відеофіксацію під час проведення обшуку", - сказав міністр, висловивши сподівання на те, що ця норма підвищить культуру поведінки як органів слідства, так і захисту.

Згідно із законопроектом також передбачається заборона відкриття кримінальних проваджень, якщо за цією фабулою вже проводилося розслідування іншим правоохоронним органом і було закрито.

Крім цього, запропоновано законодавчо врегулювати право отримання витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

П.Петренко попросив доопрацювати остаточний варіант законопроекту в триденний термін і подати до українського парламенту.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков у свою чергу додав свою пропозицію до цього законопроекту: "Я думаю, що треба заборонити правоохоронцям оприлюднення матеріалів з місця слідчих дій без дозволу слідчого за спеціальною жорсткою процедурою. За порушення цієї норми пропоную жорстку кримінальну відповідальність". Він пояснив, що наразі обшук став не просто слідчою дією, але і "механізмом дискредитації і тиску на бізнес".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА