16:29 30.11.2017

ЄС вживає нових заходів проти махінацій із ПДВ

2 хв читати
ЄС вживає нових заходів проти махінацій із ПДВ

Єврокомісія оприлюднила нові заходи, покликані поліпшити захист системи податку на додану вартість (ПДВ) у Євросоюзі від махінацій і закрити лазівки для шахрайства з ПДВ у великих розмірах.

"Ми знаємо, що шахрайство з ПДВ може бути джерелом фінансування злочинних діянь, зокрема тероризму", - заявив комісар ЄС з економіки та фінансових справ, оподаткування і митниці П'єр Московісі, презентуючи в четвер нововведення журналістам.

"Боротьба з цим (шахрайством із ПДВ - ІФ) потребує набагато ефективнішого, ніж сьогодні, обміну інформацією між компетентними національними органами, й нинішні пропозиції допоможуть цьому, - продовжив він. - Наприклад, експерти Єврофіску з боротьби з шахрайством отримають доступ до даних про реєстрацію автомобілів від держав-членів, допомагаючи відрізати одне з основних джерел шахрайства з ПДВ, пов'язане з реалізацією нових і старих автомобілів".

Хоча податкові органи країн ЄС і нині обмінюються певною інформацією про транскордонний продаж, цей обмін значною мірою побудовано на ручній обробці інформації. До того ж інформація про ПДВ і розвіддані про організовані злочинні групи, помічені в серйозних випадках шахрайства з ПДВ, не надходять систематично від національних союзним правоохоронним органам.

Нові заходи передбачають обмін найважливішою інформацією про імпорт. Сьогодні товар може надійти з-за меж ЄС до однієї з його країн і не обкладатися там ПДВ, з тим щоб податок було сплачено в країні кінцевого призначення. Це створює зручність для сумлінних компаній, але відкриває лазівку для шахраїв. Нова система передбачає обов'язковий обмін відомостями про ввезений до ЄС товар між податковими та митними органами всіх держав-членів.

Система єдиного податку на додану вартість відіграє важливу роль у єдиному ринку ЄС. Він є основним і дедалі більшим джерелом доходів, сума зборів ПДВ у 2015 році перевищила 1 трлн євро (7% союзного ВВП).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА