14:27 01.12.2017

Єврокомісія не виплатить Україні третій транш макрофінансової допомоги

2 хв читати
Єврокомісія не виплатить Україні третій транш макрофінансової допомоги

Європейська комісія не перерахує третій транш макрофінансової допомоги Україні сумою EUR600 млн у рамках затвердженої в 2015 році програми, проте готова надати свої пропозиції щодо нової програми після економічної оцінки та стану реформ.

Згідно з оприлюдненим у п'ятницю на сайті Єврокомісії повідомленням, Україна виконала більшість зобов'язань, узгоджених з ЄС, однак чотири зобов'язання, пов'язані з третім і остаточним траншем програми, наразі лишаються невиконаними.

"На цьому тлі комісія не може виплатити останній транш поточної програми. Ми закликаємо Україну зберегти імпульс реформ у багатьох сферах, які успішно рухаються вперед, і завершити заходи, виконані в рамках поточної програми", - йдеться в заяві.

Також зазначається, що Європейська комісія готова розглянути питання про подальшу макрофінансову допомогу Україні за умови активізації реформ.

"Комісія готова оцінити важливість подальших програм макрофінансової допомоги, і, якщо вважатиме це виправданим, готова надати пропозиції щодо нової програми на початку 2018 року. Необхідно виконати економічну оцінку, зокрема необхідності в зовнішньому фінансуванні", - наголосили в Єврокомісії.

У ЄК додали, що вирішальне значення матимуть посилення імпульсу реформ з боку України та протидія внутрішньому тиску, метою якого є скасування політики проведення важливих реформ.

У заяві також наголошується, що будь-яка пропозиція підлягатиме схваленню Європейського парламенту та Ради ЄС відповідно до нормативної законодавчої практики.

Як повідомлялося, Україна отримала два транші на загальну суму EUR1,2 млрд з передбачених EUR1,8 млрд макрофінансової допомоги (MFA). Термін поточної програми завершується на початку січня 2018 року.

Україна виконала більшість зобов'язань, узгоджених з ЄС. Зокрема, важливі заходи щодо підвищення прозорості управління державними фінансами; початок судової та адміністративної реформ; просування поточних реформ в енергетичних секторах, поліпшення бізнес-середовища та зміцнення систем соціального захисту.

Водночас Україна не виконала чотири вимоги, зокрема зняття заборони на експорт лісу-кругляку, запуск автоматичної перевірки е-декларацій, закон про кредитний реєстр НБУ і перевірка інформації про бенефіціарних власників компаній.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА