16:53 05.12.2017

Україна і Китай реалізують низку спільних проектів на $7 млрд

4 хв читати
Україна і Китай реалізують низку спільних проектів на $7 млрд

Україна і Китай відзначають 25 років становлення дипломатичних відносин і виходять на новий, стратегічний, рівень взаємодії, який передбачає реалізацію спільних проектів на загальну суму близько $7 млрд, повідомляє прес-служба Кабміну України.

В оприлюдненому у вівторок повідомленні наголошується, що "відповідні домовленості були досягнуті під час зустрічі прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з віце-прем'єром Державної ради Китаю Ма Каєм "у рамках проведення Третього засідання Комісії зі співпраці між урядами України та КНР.

В.Гройсман привітав учасників зустрічі з завершенням важливих переговорів, які будуть сприяти посиленню всебічної взаємодії двох держав.

"Китай був і залишається нашим стратегічним партнером і стратегічним пріоритетом. І сьогодні перед нами відкриваються нові можливості для поглиблення співпраці та перезавантаження реалізації спільних проектів та ініціатив", - сказав український прем'єр.

Ма Кай підкреслив, що Китай звертає велику увагу на співпрацю з Україною як в політичний площині, так і в напрямку торгово-економічного співпраці. "Ми вважаємо, що у нас єдині позиції в цьому аспекті. Саме тому ми готові стимулювати і поглиблювати нашу співпрацю", - зазначив він.

Сторони зазначили, що Пекін послідовно підтримує Київ і впевнено входить до трійки найбільших торгових партнерів України. За 9 місяців поточного року товарообіг між країнами зріс на 14,5% - до $5,6млрд. Зі свого боку Київ реалізує курс внутрішніх реформ, спрямований і на залучення китайських інвестицій - в агросектор, промисловість, банківську сферу, і спільну реалізацію масштабних логістичних та інфраструктурних проектів континентального рівня - на кшталт "Один пояс - один шлях" і локального значення.

Київ розраховує на активну участь китайських інвесторів в масштабній приватизації українських активів. В.Гройсман також повідомив, що 2019 рік буде оголошено роком Китаю в Україні.

"Ми будемо відкривати нові можливості для інвестування, зокрема шляхом прийняття нового законодавства про приватизацію, концесію. Це може стати інструментом залучення капіталу в Україні. Ми також володіємо значним кадровим потенціалом і можливостями технологічного розвитку, тому можемо говорити про об'єднання зусиль для посилення спільних позицій на світовому ринку. Україна є і буде надійним партнером із транскордонних проектів, зокрема логістичного спрямування. Ми відкриті до співпраці і обробки ініціатив, які увійшли б у загальну стратегію розвитку таких проектів", - сказав прем'єр.

Віце-прем'єр Держради Китаю привітав бажання України активно долучатися до реалізації міжнародних проектів, а також формувати максимально сприятливий діловий клімат для розвитку підприємництва.

"Зі свого боку ми готові стимулювати інвестування і, таким чином, сприяти відновленню економіки України. Тому пропонуємо активізувати нашу співпрацю з міжнародного проекту "Один пояс - один шлях", і в цьому контексті ми розглядаємо Україну як один з логістичних та промислових центрів на шляху в Євросоюз, а також сподіваємося на відновлення роботи з наших спільних інфраструктурних проектів. Спектр нашої взаємодії не обмежується агросфери або будівництвом інфраструктурних об'єктів. Ми та ж зацікавлені в технологічній співпраці, створенні індустріальних парків та співпраці в галузі авіабудування, освоєння космосу і в енергетиці ", - сказав Ма Кай.

В.Гройсман подякував китайській стороні за висловлені пропозиції та запевнив, що потенціал співпраці між державами насправді великий. "Ми готові розглядати різні пропозиції і сприяти їх реалізації. Планів багато, можливостей ще більше, тому треба відповідально поставитися до тих завдань, які ми позначили", - сказав В.Гройсман.

При цьому в прес-службі Кабміну України повідомили, що за результатами Третього засідання українсько-китайської Комісії зі співпраці підписано ряд документів. Серед них - План дій Україна-КНР з реалізації ініціативи побудови "Економічної пояса Великого шовкового шляху" і "Морського шовкового шляху XXI століття"; Меморандум про взаєморозуміння в сферах енергоефективності, відновлюваної енергетики та альтернативних видів палива між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України та Національної енергетичної адміністрацією КНР; Програма культурної співпраці між Міністерством культури України та Міністерством культури КНР в 2018-2022 роках.

Також було підписано угоду між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти КНР про співробітництво в галузі освіти; Меморандум про співпрацю в галузі охорони здоров'я та медичної науки між Міністерством охорони здоров'я України та Національною комісією КНР з охорони здоров'я і планування сім'ї; Програму українсько-китайської інвестиційної співпраці в агропромисловому комплексі між Міністерством аграрної політики та продовольства України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством сільського господарства КНР і Міністерством комерції КНР.

"Зараз у структурі українського експорту в Китай домінують поставки руди, шлаків і золи, жирів та олії тваринного або рослинного походження, зернові тощо. Загальний обсяг експорту за 9 місяців поточного року - $1,5 млрд", - зазначають в прес-службі українського уряду.

Починаючи з 2002 року, між Китаєм і Україною діють 14 угод, які обумовлюють надання Києву безоплатної допомоги. Її обсяг досяг 470 млн китайських юанів (понад $70 млн).

"Китай є другою економікою світу після США, яка демонструє найбільше у світі зростання - 6,7%. Загальний товарообіг Китаю становить майже $3 трлн на рік, а обсяг іноземних інвестицій в економіки третіх країн за підсумками 2016 року - $170 млрд", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Феросплавні заводи розглядають можливість запуску підприємств після простою з жовтня 2023 року

НБУ в п'ятницю опустив офіційний курс гривні ще на 17 коп. - до 39,72 грн/$1

Акціонери ПФТС схвалили і збільшення СК вдвічі, і можливу здачу ліцензії, біржа розраховує на діалог з регулятором

Кабмін виділив майже 7,2 млрд грн на відновлення енергосистеми України - Шмигаль

Інфляція в Україні у квітні 2024 р. знизилася до 0,2%, у річному виразі збереглася на рівні 3,2% - Держстат

Шмигаль: Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших, іще раз закликаю до економії

Для бізнесу та промисловості Києва з 18:00 п'ятниці до 07:00 суботи запроваджуються обмеження споживання електроенергії

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА