12:15 18.12.2017

Припинення програми МВФ є ключовим макроекономічним ризиком для України

2 хв читати
Припинення програми МВФ є ключовим макроекономічним ризиком для України

Динаміка співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), до кредитів якого прив'язана фінансова допомога інших міжнародних фінансових організацій (МФО), залишається ключовим макроекономічним ризиком для України, вважає Національний банк України (НБУ).

"Черговий перегляд програми (розширеного фінансування EFF - ІФ) затримується: в повному обсязі вимоги на сьогодні виконані... Якщо будуть подальші затримки (з виділенням траншів кредитів МВФ - ІФ), це створить додаткові макроекономічні ризики", - заявив директор департаменту фінансової стабільності центробанку Віталій Ваврищук на прес-конференції в понеділок.

"Україна повинна рефінансувати понад $20 млрд валютних боргів у 2018 р., 2019 р. і 2020 рр. Без активної співпраці з МФО це буде проблематично", - підкреслив він.

В.Ваврищук пояснив, що нові ресурси доведеться залучати за дуже високими відсотковими ставками, інвестори будуть враховувати той факт, що Україні не вдалося відновити співпрацю з МВФ.

Директор департаменту зазначив, що Нацбанк залишається оптимістичним щодо продовження співпраці і чекає отримання від МВФ двох траншів кредиту EFF, на чому базує свій макроекономічний прогноз прискорення ВВП України більш ніж до 3% за підсумками 2018 року.

"НБУ вважає, що в наступному році буде доцільним почати переговори про нову програму, так як діюча програма завершується на початку 2019 року, і для нас критично важливо зберігати співпрацю з МВФ і далі", - заявив В. Ваврищук.

Відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,46 млрд за поточним курсом) з першим траншем в $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншей по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів в 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням ряду умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом в квітні 2016 року переговори про продовження фінансування поновилися, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд тільки в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

У рамках четвертого перегляду, який відкриває шлях для отримання п'ятого траншу, МВФ ще продовжує вивчати прийнятий Верховною Радою закон про пенсійну реформу. Крім цього, Україна ще необхідно ухвалити законодавство про створення антикорупційного суду, реформувати процес приватизації держпідприємств, щоб він був прозорим і ґрунтувався на ринкових механізмах, а також провести коригування внутрішніх тарифів на газ відповідно до раніше затвердженої формули.

Нацбанк раніше повідомляв, що в 2018 році очікує надходження двох траншів МВФ на загальну суму $3-3,5 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА