13:07 19.12.2017

Глава Мінфіну сподівається в 2018 році залучити більше двох траншів кредиту МВФ

2 хв читати
Глава Мінфіну сподівається в 2018 році залучити більше двох траншів кредиту МВФ

Поточна програма розширеного фінансування (EFF) Міжнародного валютного фонду (МВФ) для України є робочою, і є можливості в 2018 році отримати за нею більше двох траншів фінансування, вважає міністр фінансів Олександр Данилюк.

"Нацбанк розраховує на два транші від МВФ. Сподіваюся, що отримаємо більше, це є абсолютно реалістичним", - сказав він на підсумковій прес-конференції Мінфіну в Києві у вівторок.

За словами О.Данилюка, необхідно успішно завершити поточну програму EFF, після чого розпочати обговорення нової програми.

"Орієнтуємося на показники Нацбанку, але не бачу, чому ми не можемо отримати більше. Моя позиція як міністра - треба успішно завершити цю програму. Буде час, може, обговоримо і нову програму, але зараз не час", - сказав він.

Як повідомлялося, директор департаменту фінансової стабільності центробанку Віталій Ваврищук нещодавно повідомив, що Нацбанк залишається оптимістичним щодо продовження співпраці та очікує отримання від МВФ двох траншів кредиту EFF, на чому базує свій макроекономічний прогноз прискорення ВВП України більш ніж до 3% за підсумками 2018 року .

"НБУ вважає, що в наступному році буде доцільним розпочати переговори про нову програму, оскільки дійсна програма завершується на початку 2019 року і для нас критично важливо зберігати співпрацю з МВФ і надалі", - констатував В. Ваврищук.

Відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,46 млрд за поточним курсом) з першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($ 0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $ 1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза через невиконання низки умов, політичну кризу та зміну уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 роки переговори про продовження фінансування поновилися, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

У рамках четвертого перегляду, який відкриває шлях для отримання п'ятого траншу, МВФ ще продовжує вивчати ухваалений Верховною Радою закон про пенсійну реформу. Крім цього, Україні ще необхідно ухвалити законодавство про створення антикорупційного суду, реформувати процес приватизації держпідприємств, щоб він був прозорим і ґрунтувався на ринкових механізмах, а також провести коригування внутрішніх тарифів на газ відповідно до раніше затвердженої формули.

Нацбанк раніше повідомляв, що в 2018 році очікує надходження двох траншів МВФ на загальну суму $ 3-3,5 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА