20:52 19.12.2017

Україна зацікавлена ​​в поверненні Sea Launch на ринок пускових послуг

3 хв читати
Україна зацікавлена ​​в поверненні Sea Launch на ринок пускових послуг

Голова Державного космічного агентства України (ДКАУ) Павло Дегтяренко визнає зацікавленість української ракетно-космічної галузі в поверненні на світовий ринок пускових послуг міжнародного проекту Sea Launch ("Морський старт"), проте підкреслює: прогноз перспектив проекту можливий тільки після завершення схвалення операції з купівлі активів SL новим власником уповноваженими органами США.

Відповідаючи на запитання про подальші перспективи фактично "замороженого" в умовах нової геополітичної ситуації міжнародного проекту, котра купила в 2016 році нового власника, в розміщеному на сайті ДКАУ інтерв'ю "Газеті "2000" П.Дегтяренко зазначив: "Морський старт" - це справді проект ХХІ століття".

"Україна має безпосереднє відношення до ухвалення рішення щодо продовження його експлуатації. Як наслідок - проект Sea Launch був збережений, і на сьогодні ВО "Південний машинобудівний завод" уклало з компанією S7 Group угоду на виготовлення двох ракет-носіїв "Зеніт", - сказав він.

Разом з тим глава ДКАУ не зміг оцінити перспективи Sea Launch на тривалий термін.

"Прогнозувати ж, що буде відбуватися з проектом Sea Launch в довгостроковій перспективі, доволі складно", - констатував він, пояснивши: "Вважаю, що тільки коли угода про купівлю проекту "Морський старт" компанією S7 Group буде остаточно завершена і будуть отримані всі необхідні дозволи на подальше функціонування проекту на території США, ми зможемо більш впевнено прогнозувати його подальшу долю ".

При цьому він також додав: "Але хотів би зазначити, що ми зацікавлені в поверненні проекту "Морський старт" на ринок пускових послуг".

Як повідомлялося, консорціум Sea Launch з комерційних запусків супутників з морського космодрому в Тихому океані був створений в 1995 році. На першому етапі його акціонерами виступили американська Boeing (40%), російська РКК "Енергія" (25%), українські ДКБ "Південне" та ДП "Південмаш" (разом 15%), а також англо-норвезька Кvaerner Group (20%). Після реорганізації у 2010 році 95% акцій компанії володіла Energia Overseas Limited (EOL) - "внучка" РКК "Енергія" (РФ), 3% - американської Boeing, 2% - норвезької Aker Solutions. З 1995 року по травень 2014 по програмі Sea Launch виконано 36 пусків РН "Зеніт-3SL", зокрема 33 успішних. У серпні 2014 року Sea Launch оголосив про припинення запусків у рамках програми зі зниження витрат, щоб уникнути очікуваного дефіциту пускової програми, та про відновлення пусків в середині 2015-2016 років.

У вересні 2016 року Sea Launch SA і російська S7 Group оголосили про досягнуту домовленість щодо купівлі активів Sea Launch. Закриття угоди планувалося на 2017 рік, після отримання схвалення Директорату з контролю оборонної торгівлі (DDTC) і Комітету з іноземних інвестицій США (CFIUS).

У червні 2017 року ДП "Південмаш" повідомило про укладання в квітні 2017 року з компанією S7 Sea Launch Limited угоди на виробництво і постачання 12 ракет-носіїв серії "Зеніт" для дослідження й використання космосу з мирною метою в рамках міжнародних програм "Морський старт" і "Наземний старт". Виробництво РН "Зеніт" на потужностях "Південмашу" було призупинено в 2014 році через фінансові проблеми, що виникли в операторів проектів Sea Launch і Land Launch. РН "Зеніт-3SL" створена на основі двоступеневої РН "Зеніт-2" розробки ДП "КБ "Південне" і виробництва ДП "Південмаш", розгінний блок ДМ-SL розроблений і виробляється в РКК "Енергія" (РФ).

Згідно з озвученими SL в 2016 році даними, відновлення пускової діяльності за програмою було заплановане орієнтовно на кінець 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

Дефіцит е/е значний протягом майже всієї доби, за винятком годин активної роботи ВДЕ - "Укренерго"

"Нафтогаз" готовий надати свою інфраструктуру для оперативного підключення газової генерації е/е і забезпечити її газом - СЕО

Харків'яни та жителі області отримають збільшену субсидію та пільгу на електроенергію в неопалювальний сезон

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА