13:44 21.12.2017

"Енергоатом" за необхідності зможе обійтися без палива з РФ

2 хв читати

Частка "ТВЕЛ" (РФ) в поставках палива для українських АЕС за три роки скоротилася з 90-95% до 50%, український "Енергоатом" в разі припинення російських поставок завдяки накопиченим запасам зможе перейти на паливо інших компаній, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

"Якщо постане питання, що Росія взагалі не постачатиме ТВЕЛ, то у нас є достатньо аргументів і можливостей, щоб атомну промисловість забезпечити з інших джерел", - сказав він на підсумковій прес-конференції в Києві в четвер.

За його словами, зараз "Енергоатом" забезпечується паливом "ТВЕЛ" і шведського заводу Westinghouse в співвідношенні 50 на 50.

"Запасів більше, ніж на рік і два десятих місяці, - цього достатньо, щоб в будь-який момент перетрансформувала на складову Westinghouse або інших постачальників", - підкреслив І.Насалик.

Він заявив, що є прихильником того, щоб у "Енергоатома" було мінімум два постачальника, які б конкурували між собою. "Не можна довіритися одному або іншому", - сказав міністр.

Раніше на прес-конференції він повідомив, що Україна в 2018 році планує збільшити частку закупівель ядерного палива у Westinghouse для своїх атомних електростанцій з 40% до 55%.

Як повідомлялося, Україна в січні-жовтні 2017 року закупила ядерне паливо (ЯП) на загальну суму $381,18 млн. Для українських АЕС було закуплено паливо російського виробництва на $244,31 млн, шведського виробництва - на $136,86 млн.

Таким чином, частка закупівель Україною ядерного палива за 10 місяців 2017 року в "ТВЕЛ" (РФ) в грошовому еквіваленті становила 64,09%, у Westinghouse (Швеція) - 35,91%.

Раніше президент і CEO Westinghouse Electric Company Хосе Еметеріо Гутьєррес в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив, що в 2017 році компанія збільшить поставки ядерного палива на адресу НАЕК "Енергоатому" до шести партій. Планується, що за шість завантажень буде поставлятися до 2020 року.

Оператором всіх чотирьох чинних АЕС України є держпідприємство "НАЕК "Енергоатом", яке набуває ядерне паливо за угодами з компаніями "ТВЕЛ" (РФ) і Westinghouse Electric Sweden (Швеція).

"Енергоатом" експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА