16:20 21.12.2017

"Енергоатом" підписав кредитну угоду з OPIC та CSSPT про надання $250 млн на будівництво ЦСВЯП

2 хв читати
"Енергоатом" підписав кредитну угоду з OPIC та CSSPT про надання $250 млн на будівництво ЦСВЯП

Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом", фінансова установа уряду США Overseas Private Investment Corporation (OPIC) та Central Storage Safety Project Trust (CSSPT, обоє - США) підписали кредитну угоду на будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Згідно з повідомленням Міністерства фінансів України, OPIC застрахує політичні ризики (BOC Coverage) за залучуваним НАЕК кредитом, у свою чергу держава гарантує виконання боргових зобов'язань "Енергоатома" за 20-річним амортизаційним кредитом.

Кошти підуть на постачання контейнерів для зберігання і транспортування відпрацьованого ядерного палива та іншого обладнання, яке буде надано американською компанією Holtec International.

"Україна не буде витрачати близько $200 млн щороку на вивезення відпрацьованого ядерного палива до Російської Федерації, а безпечно зберігатиме цінні ядерні матеріали у себе до тих часів, коли їхня переробка стане економічно і енергетично максимально ефективною", - зазначають у Мінфіні.

Як повідомлялося, в січні 2015 року "Енергоатом" підписав із Holtec International (США) договір на розробку і впровадження модифікації технологій поводження з ВЯП вартістю майже $300 млн.

Контракт на будівництво сховища передбачає, що Holtec постачатиме спеціальне обладнання для сухого зберігання ВЯП і його транспортування, а також надасть Україні технології, які будуть застосовані і на блоках АЕС, і під час перевезення ВЯП з АЕС до ЦСВЯП, а також у самому сховищі.

Спорудження ЦСВЯП дасть змогу "Енергоатому" значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням із ВЯП, яке нині переважно вивозять на тимчасове зберігання до РФ. ВЯП із шести енергоблоків ВВЕР-1000 Запорізької АЕС не вивозиться до РФ, а зберігається в пристанційному СВЯП сухого контейнерного типу (СХВЯП), введеному в експлуатацію в 2001 році.

Будівництво здійснюватиметься на 18,2 га (з площею промислової ділянки 11,7 га) і розраховане на 458 контейнерів HI-STORM на 16,529 тис. відпрацьованих тепловидільних збірок, з яких 388 контейнерів на 12,01 тис. збірок - для реакторів типу ВВЕР-1000 і 70 контейнерів на 4,519 тис. збірок ВВЕР- 440.

"Енергоатом" нині фінансує роботи з ЦСВЯП за рахунок передбачених НКРЕКП коштів у тарифі компанії на відпуск електроенергії.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА