13:05 12.01.2018

Економісти бачать позитивний ефект політики Трампа для зростання ВВП США, зайнятості та фондового ринку

3 хв читати

Дії президента США Дональда Трампа в перший рік його роботи на цій посаді загалом сприятливо вплинули на економічне піднесення, зайнятість та динаміку фондового ринку, свідчать результати опитування економістів, проведеного The Wall Street Journal.

Експерти також очікують стійкого зростання ВВП США в 2018 році і подальшого зниження безробіття.

Більшість опитаних газетою аналітиків вважає, що закон про податкову реформу, підписаний Д. Трампом наприкінці грудня 2017 року, забезпечить підтримку економіці щонайменше на кілька років.

Експерти в основному вважають, що посилення американської економіки принаймні певною мірою обумовлене обранням Д. Трампа президентом США.

Оцінюючи дії Д. Трампа на посаді президента, більшість економістів зазначають, що вони є або дещо, або значно позитивними для ринку праці і створення робочих місць, зростання ВВП і фондового ринку.

Більшість експертів також визнали політику Д. Трампа або нейтральною, або позитивною, для довгострокових перспектив зростання американської економіки, а також в основному нейтральною для фінансової стабільності.

"Безумовно, в бізнес-спільноті є відчуття, що дії президента в плані податків і регулювання сприяли створенню ділового середовища, що сприяє зростанню", - зазначає головний економіст National Association of Manufacturers Чад Мутрей.

Але експерти не поспішають присвоювати заслуги Д.Трампу, зазначаючи, що він успадкував економіку, в якій вже кілька років було зниження безробіття і стійке, хоча і повільне, зростання.

"Нам варто бути обережними, вважаючи поліпшення ситуації в економіці заслугою Д.Трампа, - каже аналітик Economic Outlook Group Бернард Бомоль. - Зростання кількості робочих місць і капіталовкладень бізнесу зазначалося ще до того, як він обійняв пост президента. Нам ще належить оцінити, наскільки вжиті ним заходи просунули економіку вперед".

За рік до того експерти WSJ оцінювали дії Барака Обами, який полишив пост президента США в січні 2017 роки після восьми років служби. Його політика, на думку більшості аналітиків, сприятливо позначилася на фінансовій стабільності, позитивно або нейтрально - на створенні робочих місць, а також негативно або нейтрально на зростанні ВВП і негативно - на довгострокових перспективах економічного піднесення.

Очікування експертів на 2018 рік є доволі високими. Консенсус-прогноз аналітиків передбачає зростання ВВП США на 2,7% в поточному році, а також зниження безробіття, що становило в грудні 2017 року 4,1%, до 3,9% до середини року і 3,8% до грудня.

Темпи зростання зайнятості, на думку експертів, сповільняться в цьому році. Кількість робочих місць в економіці США, згідно з консенсус-прогнозом, буде збільшуватися в середньому на 165 тис. на місяць.

У 2017 році середні темпи зростання кількості робочих місць у США становили 171 тис. на місяць, у 2016 році - 187 тис. на місяць, свідчать дані Мінпраці.

Імовірність рецесії в американській економіці в наступні 12 місяців оцінюється аналітиками в середньому в 13% - це мінімум з вересня 20015 року.

Понад 90% прогнозистів вважають, що податкова реформа в США сприятиме збільшенню темпів зростання ВВП в наступні два роки.

При цьому вони не впевнені, що підтримка, яку реформа надасть американській економіці, буде довгостроковою. Темпи зростання ВВП США, за їхніми оцінками, сповільняться до 2,2% в 2019 році і 2% в 2020 році. Довгострокові прогнози передбачають піднесення економіки на 2,1% в рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА