20:29 15.01.2018

МВФ очікує корекції законопроекту про Антикорупційний суд під час підготовки до другого читання

3 хв читати
МВФ очікує корекції законопроекту про Антикорупційний суд під час підготовки до другого читання

Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує корекції законопроекту про Антикорупційний суд відповідно до зобов'язань України в рамках програми EFF під час підготовки до другого читання, повідомили в Міністерстві фінансів у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

"Минулого тижня, під час мого робочого візиту в США, я провів не одну зустріч із представниками МВФ і уряду США. Одне з питань, яке обговорювали з представниками Фонду, - це створення Антикорупційного суду. МВФ представив кілька пропозицій до відповідного законопроекту й очікує, що вони будуть розглянуті та враховані парламентом у підготовці документа до другого читання", - процитували в прес-службі главу Мінфіну Олександра Данилюка.

За його словами, Фонду важливе створення ефективного і результативного Антикорупційного суду, який є останнім етапом у формуванні органів протидії корупції.

"Важливо, щоб ми в результаті отримали закон, який дасть старт новому етапу боротьби з корупцією в Україні та запустить ефективний незалежний Антикорупційний суд", - зазначив О.Данилюк.

Як повідомлялося, 22 грудня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано внесений президентом України Петром Порошенком законопроект "Про Вищий антикорупційний суд". 26 грудня текст документа був оприлюднений на сайті парламенту.

МВФ офіційно повідомив українську владу про те, що ухвалення зазначеного законопроекту в наявній редакції означатиме порушення Києвом зобов'язань перед міжнародними партнерами.

"Подача президентом законопроекту про Вищий антикорупційний суд (№7440) повинна була стати правильним кроком у цьому напрямку (боротьба з корупцією). Однак у нас є серйозна стурбованість проектом закону, поданим 22 грудня 2016 року, низка його положень не сумісні із зобов'язаннями України за програмою співпраці з МВФ, а також суперечать рекомендаціям Венеціанської комісії", - повідомляється в листі глави місії Фонду в Україні Рона ван Родена на ім'я глави адміністрації президента країни Ігоря Райніна, текст якого оприлюднило видання "Європейської правди".

Агентству "Інтерфакс-Україна" в МВФ підтвердили достовірність листа.

Загалом у листі міститься дев'ять системних зауважень. У МВФ, зокрема, наполягають, щоб до складу Ради міжнародних експертів увійшли не лише міжнародні організації, а й представники донорів, "відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії", а його представникам було надано право блокувати призначення недоброчесних суддів.

Крім того, юрисдикція Антикорупційного суду повинна відповідати юрисдикції Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

На думку МВФ, законопроект створює юридичні можливості для додаткових затримок у створенні Антикорупційного суду, цитуючи зміст листа. "Створення і запуск Антикорупційного суду - ключове завдання в Українського антикорупційного порядку денного... Однак у поточному вигляді ми не будемо готові підтримати закон про АКС. МВФ готовий допомогти Адміністрації президента переглянути закон, щоб він відповідав зобов'язанням української влади і рекомендаціям Венеціанської комісії", - йдеться в документі.

Лист також спрямовано українським високопосадовцям, зокрема прем'єр-міністру Володимиру Гройсману і голові Верховної Ради Андрію Парубію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Фонді підтримки енергетики України зібрано близько EUR410 млн від 13 країн

Ціна на газ для українських домогосподарств залишиться незмінною ще на один рік - "Нафтогаз"

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА