17:00 01.02.2018

ЕКА розпочне роботу до червня-2018 - Кубів

2 хв читати
ЕКА розпочне роботу до червня-2018 - Кубів

Кабінет Міністрів очікує запуску Експортно-кредитного агентства (ЕКА) до червня 2018 року, повідомляється на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).

"Ми очікуємо, що в лютому проекти установчих документів ЕКА схвалить уряд, а потім протягом найближчих чотирьох місяців завершиться і весь юридичний процес, пов'язаний зі створенням агентства. Після цього вже розпочнеться відбір відповідних кваліфікованих фахівців", - наводить прес-служба слова першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва.

Урядовий комітет із питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності схвалив проекти установчих документів ЕКА. Планується створити агентство у формі публічного акціонерного товариства (ПАТ).

Відповідальним за розміщення акцій приватного акціонерного товариства визначено Мінекономрозвитку. Кількість акцій у першому випуску становитиме 200 тисяч. Статутний капітал агентства становитиме 200 млн грн і забезпечуватиметься із коштів державного бюджету, повідомило міністерство.

Цим самим рішенням урядовий комітет схвалив статут ЕКА, положення про наглядову раду, правління, ревізійну комісію, порядок проведення конкурсного відбору кандидатів на посаду членів наглядової ради ЕКА.

Як повідомлялося, Кабмін має намір розглянути питання про створення ЕКА 7 лютого.

Президент України Петро Порошенко 28 грудня 2016 року підписав закон "Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту", що передбачає створення в Україні ЕКА.

Згідно із законом, до сфери діяльності ЕКА входить підтримка експорту робіт, послуг українського походження, а також низки товарних груп переробної промисловості.

Засновником та акціонером, якому належить не менше ніж 50% статутного капіталу +1 акція, є держава в особі Кабміну. Водночас у законі про держбюджет на 2017 рік не було передбачено фінансування ЕКА, тоді як у 2018 році на ці цілі було передбачено 200 млн грн. Це на 146 млн грн менше, ніж необхідно для створення такої інституції, за оцінками МЕРТ.

При цьому закон передбачає перелік секторів промисловості, які можуть претендувати на підтримку ЕКА. У 2016 році МЕРТ оцінювало частку секторів, що входять до цього переліку, в 16,5% загального експорту українських товарів.

Проти створення ЕКА заперечував НБУ, вказуючи на недоліки закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА