10:43 02.02.2018

ВВП України в 2017 році виріс на 2,1% - оцінка НБУ

2 хв читати
ВВП України в 2017 році виріс на 2,1% - оцінка НБУ

Національний банк України оцінив зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2017 році в 2,1%.

"Негативний вплив від припинення торгівлі з НКТ (неконтрольованими територіями - ІФ) на реальний ВВП в 2017 році виявився нижчим, ніж очікувалося на початку року - 0,9 процентного пункту порівняно з 1,3 процентного пункту відповідно", - наголошується в інфляційному звіті центробанку в п'ятницю.

НБУ пояснює це більш швидкою переорієнтацією металургійних підприємств на нові джерела поставок сировини на тлі поліпшення зовнішньої кон'юнктури і зростання внутрішнього попиту.

Згідно зі звітом, в IV кварталі, за оцінками Нацбанку, зростання ВВП сповільнилося до аналогічного кварталу попереднього року до 1,5%, тоді як в III кварталі він становив 2,1%.

"Це, перш за все, було обумовлено значним спадом у рослинництві через низьку врожайність пізніх зернових та технічних культур", - вказує фінансовий регулятор.

Водночас він зазначає, що спостерігалося збільшення обсягів виробництва в переробній промисловості, зокрема в машинобудуванні, хімічному і металургійному виробництві, що майже повністю компенсувало подальше падіння випуску у добувній промисловості і виробництві електроенергії, перш за все відображало вплив від розриву виробничо-логістичних зв'язків із НКТ на початку року.

Як повідомлялося, НБУ наприкінці січня підвищив прогноз зростання ВВП на 2018 рік до 3,4% з 3,2%, одночасно погіршивши прогноз на 2019 рік до 2,9% з 3,5%.

Як повідомлялося, в 2016 році українська економіка зросла на 2,3% після спаду на 9,8% у 2015 році і 6,6% - у 2014 році. Згідно з даними Держстату, в 2017 році поквартальне зростання ВВП поступово сповільнювався - з 2,5% в першому кварталі до 2,3% - у другому і 2,1% - в третьому. Дані Держстату за четвертий квартал і весь 2017 рік поки відсутні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА