18:15 15.02.2018

Експерти МВФ вважають, що в Україні треба розпочинати приватизацію держпідприємств для боротьби з корупцією та поліпшення ситуації в економіці

3 хв читати
Експерти МВФ вважають, що в Україні треба розпочинати приватизацію держпідприємств для боротьби з корупцією та поліпшення ситуації в економіці

Експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) під час зустрічі з головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм у Києві обговорили законодавче забезпечення подальшого реформування економіки України, зокрема старт приватизації державних підприємств і боротьбу з корупцією.

Як повідомляє в четвер прес-служба апарату Верховної Ради, під час зустрічі керівник місії МВФ в Україні Рон Ван Роден відзначив великі зміни в українській економіці за останні два роки. "Завдяки зусиллям уряду і парламенту ми бачимо, що економіка оживає і демонструє зростання на 2-3 відсотки", - сказав він.

Р.В.Роден також зазначив, що робота далека від завершення і що Україна потребує великих інвестицій, і внутрішніх, і іноземних.

Керівник місії МВФ в Україні назвав важливими закон про приватизацію, а також законодавчі ініціативи, спрямовані на боротьбу з корупцією. Також відзначалася необхідність ухвалення законів, спрямованих на поліпшення бізнес-середовища в країні.

"Саме зараз час починати продавати державні підприємства, що поліпшить ситуацію в економіці та поліпшить ситуацію з корупцією", - сказав Р.В.Роден. Він додав: "Створення Антикорупційного суду вважаю критично важливим доповненням до раніше створених НАБУ, САП і НАЗК".

Учасники зустрічі також детально обговорили питання повноважень міжнародної громадської ради, обов'язковість її рішень для Вищої кваліфікаційної комісії в процесі відбору суддів, врахування думки ВКК у відборі членів такої ради тощо. "Нам здається, що створення такого суду, який користуватиметься найбільшою довірою у суспільстві, і матиме найбільш кваліфікованих суддів - найбільш важливо", - наголосив Р.В.Роден.

У свою чергу голова ВР зазначив, що візьме під особливу опіку законопроекти, які рекомендує МВФ.

"Дуже часто нам доводиться витримувати важкі дискусії, але головне - те, що приймаємо важливі рішення для реформування економіки", - сказав А.Парубій.

Він також відзначив важливість закону "Про приватизацію державного майна", ухваленого в січні цього року. "Цей закон не лише дозволяє розпочати приватизацію державних об'єктів, він також є антикорупційним, який створює прозорі правила для приватизації в Україні. Він дозволить одночасно і наповнити державний бюджет, і знизити корупційні ризики, які, на жаль, існують на державних підприємствах", - сказав спікер.

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що процес приватизації в Україні розпочнеться вже цієї весни. "Сповнений оптимізму, що вийдемо на позитивне рішення", - зазначив А.Парубій.

Одним із найважливіших законів у системі боротьби з корупцією, що стоять на порядку денному, голова Верховної Ради назвав законопроект про Антикорупційний суд. А.Парубій зазначив, що докладає всіх зусиль для якнайшвидшого його створення, і висловив сподівання, що всі застереження і рекомендації Венеціанської комісії, зокрема й щодо повноважень міжнародної ради експертів, будуть реалізовані між першим і другим читанням.

Спікер також повідомив, що законопроект про Антикорупційний суд буде включено до порядку денного цієї сесії наприкінці лютого, і спрогнозував його ухвалення до травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА