20:45 15.02.2018

Запуск нового Бескидського тунелю усуне проблеми вантажоперевезень у напрямку Словаччини та Угорщини

3 хв читати
Запуск нового Бескидського тунелю усуне проблеми вантажоперевезень у напрямку Словаччини та Угорщини

Введення в експлуатацію нового двоколійного залізничного Бескидського тунелю у Львівській області усуне наявні проблеми та ліквідує "вузькі місця" в питанні вантажного сполучення у напрямку Словаччини та Угорщини.

Як передає кореспондент "Інтерфакс-Україна", про це журналістам повідомив в. о. голови правління ПАТ "Укрзалізниця" Євген Кравцов під час інспекційної поїздки на будівництво Бескидського тунелю в четвер.

"Якщо подивитися в історію, цей проект, точніше необхідність спорудження другого тунелю, була викликана об'єктивною необхідністю, оскільки старий тунель був побудований понад 100 років тому, перебуває на завершальній стадії своєї експлуатації та потребує консервації в найкоротші терміни. І якщо залишити все як є, вантажне сполучення у напрямку Угорщини та Словаччини було б украй ускладнене. Тому тунель об'єктивна необхідність, щоб забезпечити вантажні перевезення", - сказав він.

Крім того, за словами Є.Кравцова, тунель значно збільшує пропускну спроможність на цій ділянці, оскільки на сьогодні тунель пропускає 47 пар поїздів, а новий зможе попускати 100 і більше.

"Актуальність у тому, що ми бачимо постійне зростання обсягів перевезень у напрямку західних прикордонних переходів, це попит із боку українських експортерів, передусім металургів, зернотрейдерів, хіміків тощо. Більше того, тунель є частиною П'ятого міжнародного транспортного коридору", - додав голова "Укрзалізниці".

Він уточнив, що якщо говорити про західні прикордонпереходи і напрямки перевезень, що проходять через тунель, це переважно українські експортні вантажі і до третини - транзитні вантажі. Здебільшого серед українських вантажів, руда, ліс, хімдобрива, зерно, будівельні вантажі. Транзитні - вугілля і руда. Є певна частка контейнерів.

"На сьогодні ми закінчуємо колійні роботи, облаштування інфраструктури, засобів зв'язку. 14 грудня на Кабміні було поставлено термін закінчити тунель, і виходячи з цього, ми поставили дату відкриття тунелю - 25 травня. Технічно серйозним буде саме переключення на новий тунель, це спричинить необхідність перекриття руху за цим напрямком на п'ять днів, це серйозно, оскільки тут важливий коридор руху", - повідомив Є.Кравцов.

За його словами, вже 25 травня тунель запрацює на повну потужність, розпочнеться повна проходка поїздів, а старий буде законсервований і використовуватиметься як евакуаційний.

"Сукупна вартість проекту становила понад 2 млрд грн, чверть і навіть більше - кошти "Укрзалізниці", решта - кошти Європейського банку реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку. Суму майже освоєно, остання вибірка нині надходить. Якщо порівняти з іншими інфраструктурними проектами на залізниці, це найбільший проект за останні десять років. Його можна, мабуть, порівняти лише з такими масштабними речами, як проект, який ми нині розпочинаємо, - електрифікація ділянки Долинська-Миколаїв. За значенням для держави загалом, з урахуванням того, що наша економіка перебудовується на експорт товарів у бік ЄС, то дуже вчасно відбудеться відкриття цього тунелю", - резюмував в. о. голови правління ПАТ "Укрзалізниця".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА