07:20 16.02.2018

Порошенко підписав закон про корпоративні договори

2 хв читати
Порошенко підписав закон про корпоративні договори

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів", спрямований на підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах (АТ) і товариствах з обмеженою відповідальністю (ТОВ).

Як повідомляється на сайті Верховної Ради України, закон повернуто з підписом від президента 15 лютого 2018 року.

Як повідомлялося, 23 березня 2017 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект №4470 від 19 квітня 2016 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів", спрямований на підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах (АТ) і товариствах з обмеженою відповідальністю (ТОВ).

Прийнятий у другому читанні законопроект пропонує ввести в українське законодавство норми про укладення корпоративних договорів - договорів про реалізацію прав учасників (засновників) ТОВ та договорів між акціонерами, а також внести до Цивільного кодексу норми, які нададуть можливість ефективно задіяти механізм управління та прийняття внутрішніх рішень шляхом укладення акціонерами (учасниками) корпоративних угод.

Окрім того, документ пропонує внести зміни до Цивільного Кодексу і закони "Про акціонерні товариства", "Про господарські товариства" та "Про цінні папери та фондовий ринок" для забезпечення можливості визначення порядку управління та прийняття внутрішніх рішень акціонерами (учасниками) шляхом укладення колективних договорів . Зокрема, передбачається доповнити зазначені законодавчі акти новими статтями з метою регламентації питання укладення учасниками АТ і учасниками (засновниками) ТОВ договорів з метою спільної реалізації їх прав, нормами про необхідність розкриття інформації про факт укладення договору між акціонерами.

Як раніше повідомляла керівник офісу Національної інвестиційної ради Юлія Ковалів, законопроект про корпоративні договори підтримують профільний комітет Ради, уряд, бізнес-асоціації. За її словами, законопроект лібералізує регулювання взаємовідносин акціонерів компаній, дозволить повернути бізнес в Україні. Так, існуюче корпоративне законодавство не дозволяє врегулювати складні угоди, структурувати їх в Україні, не захищає права як мажоритарних, так і міноритарних акціонерів. Тому більшість компаній створюють юрособи в інших юрисдикціях, законодавство яких гарантує безпеку інвестицій і забезпечує гнучкість в процесі планування правовідносин. Через це де-юре основним інвестором в Україну залишається Кіпр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА