11:10 21.02.2018

Остаточної домовленості з МВФ щодо Антикорупційного суду та цін на газ немає

4 хв читати
Остаточної домовленості з МВФ щодо Антикорупційного суду та цін на газ немає

Візит технічної місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україну 12-16 лютого був результативним, проте остаточних домовленостей з питань створення Антикорупційного суду та реформи газового сектора наразі немає, повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк.

"По деяких (питаннях) ми просунулися досить активно. По деяких, наприклад, із питань Антикорупційного суду, енергетики, енергетичної реформи, у нас є певний прогрес, але остаточної домовленості не було досягнуто", - сказав глава Мінфіну в ефірі "5 каналу".

Він також додав, що паралельно в Україні перебував із візитом віце-президент Світового банку Сиріл Мюллер (Cyril Muller), з яким також обговорювалися питання, які багато в чому перекликаються з програмою співпраці з МВФ.

О.Данилюк зазначив, що досягнуто компромісу щодо низки пропозицій міжнародних фінансових організацій (МФО) до президентського законопроекту про Антикорупційний суд.

"Навіть не компромісу, а згоди, що це буде враховано", - уточнив міністр.

За його словами, зокрема, є певна домовленість, щоб сформована антикорупційна інфраструктура була вертикальною: Національне антикорупційне бюро (НАБУ), Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Антикорупційний суд.

Водночас О.Данилюк додав, що деякі питання ще остаточно не врегульовані, і українська сторона має надати своє бачення вже після того, як місія відбула з України.

За словами глави Мінфіну, зокрема, ще обговорюється питання обрання суддів, оскільки є побоювання, що участь у такому відборі міжнародних експертів може суперечити Конституції.

"Необхідно, щоб закон забезпечував незалежність суду і не суперечив Конституції, щоб його не оскаржили", - пояснив О.Данилюк.

Міністр додав, що важливим також є термін створення Антикорупційного суду.

"Якщо створюватимемо його два роки, то втратимо довіру людей. Хоча позиція МВФ - терміни залежать від України", - пояснив глава Мінфіну, назвавши оптимістичним сценарієм створення суду протягом близько півроку після ухвалення закону.

Говорячи про ціни на природний газ для населення, глава Мінфіну констатував, що "ще триває дискусія, ще не знайшлася (погоджена формула їх підвищення) ".

Він наголосив, що проблема не лише в тарифах, хоча це найболючіше питання для громадян України, більше половини яких нині вже отримують субсидії, а й в реформуванні газового сектору та створенні достатньої конкуренції на ньому, зокрема у видобутку газу.

"На перехідній етап - до повного забезпечення внутрішнього споживання газом власного видобутку - необхідно вибрати певну модель ринку, щоб конкуренцію розвивати і прибрати (ціновий) арбітраж", - пояснив мету О.Данилюк.

Міністр зазначив, що залишається оптимістом щодо можливості виконання умов програми співпраці з МВФ й отримання чергового траншу кредиту.

"Ми ще не на тій стадії, що можемо жити без зовнішньої підтримки", - наголосив глава Мінфіну на важливості продовження фінансування МФО.

Як повідомлялося, в Україні 12-16 лютого працювала технічна місія МВФ для обговорення практичних питань, пов'язаних із продовженням роботи програми розширеного фінансування (EFF), на чолі з Роном ван Руденом. Насамперед йшлося про ухвалення закону про Антикорупційний суд, що відповідатиме рекомендаціям Венеціанської комісії, та внесення поправок до інших законів для його запуску, виконання урядом раніше даних обіцянок щодо приведення ціни на газ для населення до ринкового рівня, підтримання необхідного рівня фіскальної дисципліни та макростабільності.

Діалог МВФ з Україною про четвертий перегляд програми EFF і можливості виділення чергового траншу близько $2 млрд пожвавився після зустрічі 24 січня в Давосі директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард із президентом Петром Порошенком. Цьому передувало виконання Києвом однієї з умов перегляду - ухвалено новий закон про приватизацію. Окрім цього, П.Порошенко вніс до Верховної Ради кандидатуру Якова Смолія на посаду голови НБУ (вакантна з весни 2017 року, коли нинішня глава Валерія Гонтарева подала у відставку), а також погодився з необхідністю внесення правок до поданого ним законопроекту про Антикорупційний суд після його критики з боку МФО.

Українська сторона розраховує виконати всі умови отримання чергового траншу кредиту МВФ до травня, проте дату візиту місії Фонду для завершення перегляду програми EFF ще не визначено.

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з В.Гройсманом у квітні 2016 року переговори щодо продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА