12:56 01.03.2018

Нова програма макрофінансової допомоги Україні залежить від співпраці з МВФ

2 хв читати
Нова програма макрофінансової допомоги Україні залежить від співпраці з МВФ

Надання Україні фінансування в рамках нової програми макрофінансової допомоги безпосередньо залежати від прогресу країни в рамках програми співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), повідомила заступниця керівника Головного директорату Єврокомісії з питань політики сусідства та розширення Катаріна Матернова

"Для того, щоб нашу макрофінансову програму було запущено, нам потрібен або лист від МВФ або чинна програма з МВФ. Тому, коли влада України зобов'язуються виконувати вимоги Фонду для залучення чергового траншу, це стосується нас також", - сказала вона під час інвестиційної конференції "Драгон Капітал" у Києві в четвер.

Розповідаючи про саму програму, К.Матернова повідомила, що на сьогодні вона ще перебуває на стадії процедурного узгодження, тому основні деталі будуть відомі в другій половині березня.

Водночас час вона зазначила, що йдеться про EUR1 млрд.

Як повідомлялося, міністр фінансів Олександр Данилюк днем раніше заявив, що Європейська комісія (ЄК) затвердила нову програму макрофінансової допомоги Україні.

Деталей програми, а також термін її дії ні міністр, ні очолюване ним відомство наразі не уточнюють.

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, ознайомлене з перебігом переговорів України з ЄС, обсяг нової програми становить EUR1 млрд.

Раніше також повідомлялося, що президент України Петро Порошенко в листопаді 2017 року заявив про досягнення домовленості щодо нової програми макрофінансової допомоги ЄС Україні на 2018-2019 рр.

Раніше Мінфін оцінював обсяг нової програми у EUR1,8 млрд. Це відповідає обсягу затвердженої в 2015 році макрофінансової допомоги ЄС, термін якої закінчився в січні 2018 року.

У рамках старої програми Україна отримала два транші на загальну суму EUR1,2 млрд з передбачених EUR1,8 млрд. ЄК відмовила в наданні третього траншу, оскільки влада країни виконали лише 17 з 21 попередніх умов.

"Чотири вимоги залишилися невиконаними. З цієї причини Єврокомісія не може здійснити виплату останнього траншу", - прокоментувала ЄК.

За словами віце-прем'єра України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, перший транш у рамках нової програми може бути отримано ближче до літа.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА