18:00 14.03.2018

Глава Держенергоефективності проти впровадження аукціонів на ринку "зеленої електроенергії" до досягнення нею 11% в енергобалансі

2 хв читати
Глава Держенергоефективності проти впровадження аукціонів на ринку "зеленої електроенергії" до досягнення нею 11% в енергобалансі

Впровадження аукціонів на квоти з продажу "зеленої електроенергії" є доцільним після досягнення частки відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в загальному енергобалансі України на рівні 11% з нинішніх 1,5%, вважає глава Державного агентства енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук.

"Ми взяли на себе зобов'язання досягти 11% у 2020 році, 25% - у 2035 році. Чи можемо ми досягти цього навіть за нинішнього високого тарифу, який у нас на сьогоднішній день є? ...При запровадженні аукціонів досвід і статистика показують, що розвиток (ВДЕ) загальмовується?", - сказав він, виступаючи в рамках круглого столу "Впровадження конкурентних інструментів закупівлі "зеленої" енергії в Україні "у профільному парламентському комітеті.

С.Савчук навів приклад Німеччини, в якій після введення системи аукціонів введення в експлуатацію ВДЕ знизився з 26 ГВт до 1,3-1,5 ГВт.

На його думку, уповільнення розвитку ринку може бути пов'язано з обтяжливою участю в аукціонах для підприємств малого та середнього бізнесу через високі транзакційні витрати - планування, техніко-економічні обґрунтування, оцінки ризиків, а також ризик не отримати прибуток від інвестицій.

"Тобто ми можемо написати хороший закон про аукціони, а далі не зайде жоден інвестор, і у нас залишиться лише закон", - сказав глава Держенергоефективності.

Він зазначив, що інші країни вводили систему аукціонів лише після досягнення значної частки вироблення електроенергії підприємствами "зеленої енергетики".

У зв'язку з цим він назвав і позитивні сторони запропонованого комітетом законопроекту, зокрема, гарантоване придбання електроенергії за фіксованою ціною.

Як повідомлялося, комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки представив концепцію ціноутворення для підприємств ВДЕ, запропонувавши закріпити її положення окремим законом. Відповідно до неї, в Україні з січня 2019 року необхідно впровадити аукціони з продажу квот підприємствам "зеленої електроенергії", на яких їхні учасники конкуруватимуть пропозицією більш низького тарифу, що запропоновано закріплювати на 15 років. Щорічні квоти визначатиме Кабінет Міністрів за поданням Міністерства енергетики та вугільної промисловості з консультаціями "Укренерго". Механізм аукціонів запропоновано поширити на всі проекти понад 5 МВт у сонячній і 10 МВТ - у вітровій енергогенерації, залишивши більш дрібні на нинішній системі фіксованого "зеленого тарифу".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА