10:38 16.03.2018

У ВР зареєстровано законопроект проти аграрного рейдерства

2 хв читати
У ВР зареєстровано законопроект проти аграрного рейдерства

 Законопроект №8121 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству", покликаний мінімізувати аграрне і земельне рейдерство, зареєстрований у Верховній Раді 14 березня 2018 року.

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Олег Кулініч, Олександр Бакуменко, Олег Ляшко, Іван Мірошниченко, Андрій Кіт та ін.

"Після того, як в Раді був провалений президентський законопроект №7363, який містив низку антирейдерских норм, потрібно шукати інші законодавчі шляхи для вирішення проблеми аграрного і земельного рейдерства, яка сама по собі нікуди не зникла. Тому ми спільно з представниками майже всіх фракцій і груп парламенту (всього - 32 народних депутати) зареєстрували окремий законопроект на цю тему", - пояснив голова земельної підкомітету аграрного комітету ВР Олег Кулініч.

Законопроектом передбачається збільшення гарантійного внеску для учасників земельних торгів до 50% з 5% річної орендної плати і заборона знижувати орендну плату, встановлену за результатами аукціону, після укладення договору оренди. Це, на думку авторів законопроекту, унеможливить ситуацію, коли учасники торгів фактично зривають аукціон, спочатку пропонуючи явно завищену орендну плату, потім відмовляючись підписувати договір.

Крім того, передбачається оцифрування всіх наявних у Держсгеокадастру відомостей про раніше видані державні акти і зареєстровані договори оренди і їх внесення до кадастру, протидія підробці документів, що надаються для реєстрації, за рахунок можливості власнику земельної ділянки та учаснику господарського товариства підписати у нотаріуса документ, за яким будь-які дії з управління цим об'єктом, або земельною ділянкою, або часткою в статутному капіталі повинні відбуватися за нотаріальними договорами (своєрідний арешт на майно з ініціативи власника).

Порушення встановлених термінів проведення державної реєстрації юридичної особи, фізичні особи-підприємця або громадського формування, вимога про подання не передбачених законом документів, а також порушення порядку держреєстрації прав на нерухоме майно тягне за собою накладення штрафу від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМД становить 17 грн - ІФ ). Повторні правопорушення схожого характеру протягом року тягнуть за собою штрафи в розмірі від 500 до 1 тис. НМД.

Як зазначають автори законопроекту, його ухвалення допоможе здійснювати онлайн-внесення відомостей до кадастру через електронний документообіг, отримувати будь-яку інформацію з Держземкадастру в електронній формі. Документ сприятиме запобіганню випадкам подвійної реєстрації договорів оренди землі за рахунок автоматизації взаємодії між кадастром та Держреєстром прав на нерухоме майно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА