15:07 23.03.2018

У 2017 році Україна недоотримала врожаю на понад 32 млрд грн через завищені ціни на азотні добрива

2 хв читати
У 2017 році Україна недоотримала врожаю на понад 32 млрд грн  через завищені ціни на азотні добрива

За оцінками ННЦ  "Інститут аграрної економіки" НААН України, консалтингового агентства "Украгроконсалт", через завищені ціни на азотні добрива на внутрішньому ринку у 2017 році держава недоотримала врожаю на понад 32 млрд грн. При цьому загальний рівень втрат, що зазнали усі категорії господарств через недостатнє внесення добрив, оцінюється у більш ніж 40 млрд грн.

Такі висновки дослідження, яке провели Національний науковий центр "Інститут аграрної економіки" НААН України, консалтингове агентство "Украгроконсалт" та центр "Соціальний моніторинг" на замовлення ГС "Всеукраїнська Аграрна Рада" (ВАР).

"В опитуванні взяли участь 500 агрогосподарств, що займаються переважно вирощуванням зернових, кормових та технічних культур. Такий комплексний аналіз був проведений в Україні вперше", - наголосив заступник голови ВАР Михайло Соколов.

За словами Соколова, усередині країни ціни на азотні добрива перевищують загальносвітові на 30%. До цього призводить корупція та монопольне становище окремого виробника – групи Ostchem, що належить бізнесмену Дмитру Фірташу та диктує свої правила гри на ринку. "Справа в тому, що в результаті логістичних обмежень Україна може завозити добрива переважно з Росії. А у відношенні російських азотних добрив діє антидемпінгове мито, яке складає до 36 %. Це приводить до того, що у нас ціни вищі, ніж у світі та, зокрема, в Росії. А якщо плани уряду щодо заборони імпорту російських добрив здійсняться, ціни на азотні добрива в Україні перевищуватимуть світові більше, ніж на 50%", - заявив заступник голови ВАР.

Через завищені ціни на добрива аграрії вносять їх набагато менше за норму. В результаті, українські ґрунти виснажуються - щороку  кожен гектар українських сільгоспземель втрачає від 200 до 400 кг поживних речовин. "У середньому рівень внесення азотних добрив серед українських аграріїв складає 40-60 кг на гектар. Тоді як, наприклад, у Німеччині сільгоспвиробники використовують на гектар близько 110 кг азоту - не добрив, а лише діючої речовини, а середній показник по ЄС складає бл. 75 кг азоту/ га", - йдеться в дослідженні.

"Зупинити процес деградації українських земель можливо лише шляхом зниження внутрішніх цін на добрива. Без цього, через скорочення валового збору врожаю, потерпають як самі сільгоспвиробники, так і українська економіка в цілому, адже аграрний сектор генерує більше 40% валютної виручки країни та 18% ВВП", - наголосив Соколов.

Нагадаємо, влітку 2017 року консалтингове агентство ААА підрахувало, що через штучний дефіцит азотних добрив в Україні напередодні весняної посівної кампанії 2017 року та введення "антидемпінгових" мит на азотні добрива із РФ, українські агротоваровиробники переплатили за добрива більше $200 млн. або понад 5,2 млрд, гривень.

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА