14:38 11.04.2018

Україну не влаштує транзит 10 млрд куб. м газу на рік через збитковість роботи ГТС у такому режимі - Насалик

2 хв читати
Україну не влаштує транзит 10 млрд куб. м газу на рік через збитковість роботи ГТС у такому режимі - Насалик

 Україну не влаштує транзит 10-15 млрд куб. м газу на рік із 2020 року, як це пропонує російський "Газпром", оскільки прокачування такого малого обсягу було б економічно збитковим, стверджує міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.

"Заяви Міллера (голова правління "Газпрому" Олексій Міллер - ІФ), що вони залишать 10-15 млрд куб. м і прокачуватимуть їх через Україну - наша країна не піде на такі обсяги. Для України це невигідно! За таких обставин нам треба буде ще вкладати свої кошти, щоб прокачувати цей обсяг газу", - сказав міністр журналістам.

І.Насалик додав, що економічно вигідним транзит є за річного об'єму не менше ніж 40 млрд куб. м.

"За об'єму транзиту близько 40 млрд куб. м - економічні показники такі ж, як у "Північного потоку". За збільшення об'єму понад 40 млрд куб. м - транспортування через ГТС України економічно вигідніше, ніж через "Північний потік". Якщо європейці керуються лише економікою, про що говориться, то проект української ГТС економічніший", - зазначив глава Міненерговугілля.

Як повідомлялося, раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про необхідність зберегти транзит газу через Україну після 2019 року.

У свою чергу О.Міллер повідомив про готовність "Газпрому" забезпечити транзит через Україну на рівні 10-15 млрд куб. м на рік за "обґрунтування українською стороною економічної доцільності нового контракту".

Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи 142,5 млрд куб. м, до Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА