18:11 05.05.2018

НБУ очікує в перспективі 12-18 міс. зниження вартості кредитів для бізнесу до історичного мінімуму

2 хв читати
НБУ очікує в перспективі 12-18 міс. зниження вартості кредитів для бізнесу до історичного мінімуму

Національний банк України (НБУ) відзначає поступове зниження ставок за корпоративними кредитами і очікує оновлення історичних мінімумів вартості в перспективі рік-півтора.

Як повідомляється в презентації на веб-сайті НБУ, банки мають суттєвий потенціал для зниження ставок за кредитами завдяки здешевленню фондування.

"Процентні ставки за депозитами в інвалюті перебувають на історичному мінімумі, за гривневими депозитами – близькі до мінімальних за останні шість років", - зазначено в документі.

Раніше повідомлялося, що прибутковість депозитних продуктів в національній валюті для бізнесу за березень зросла на 0,8 процентного пункту (п. п.) – до 11% річних, в іноземній валюті знизилася на 0,3 в. п. - до 2,4% річних. У свою чергу вартість гривневих кредитів для бізнесу в минулому місяці підвищилася на 0,6 в. п. до 16,6% річних, валютних – на 0,2 п. п., до 6,7% річних.

Процентна ставка за депозитами в нацвалюті для населення за підсумками березня знизилася на 0,5 п. п. – до 10,8% річних, в іноземній валюті – на 0,2 п. п., до 2,4% річних. Вартість гривневих кредитів для населення за підсумками березня знизилася на 0,4 в. п. - до 31,2% річних, в іноземній валюті - на 0,3 п. п., до 6,4% річних.

Нацбанк у презентації також зазначає, що вартість фінансування для надійних позичальників вже істотно знизилася. Зокрема, прибутковість євробондів ДТЕК з погашенням у 2024 році у період з березня 2017 року до квітня 2018 року знизилася на 6 п.п. до 9% річних євробондів МХП з погашенням у 2020 році – на 4,66 п. п., до 3,4% річних, Ощадбанку з погашенням в 2023 році – на 3,81 п. п., до 6,4% річних.

Водночас НБУ констатує, що корпоративне кредитування упродовж трьох останніх років було практично нульовим через значні списання і реструктуризації. Крім того, в подальшому, незважаючи на зниження співвідношення загального обсягу кредитів до ВВП після вирахування банками резервів під старі проблемні кредити, динаміка відновлення корпоративного кредитування буде повільною.

Нацбанк зазначає, що основний потенціал нового кредитування зосереджений в сегменті середнього бізнесу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА