12:35 17.05.2018

Боржники за компослуги платитимуть штрафи і втратять право на субсидію - "Київводоканал"

2 хв читати
Боржники за компослуги платитимуть штрафи і втратять право на субсидію - "Київводоканал"

 Жителі Києва, що мають заборгованості зі сплати послуг з водопостачання, з 1 січня 2019 року платитимуть штраф у розмірі 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення платежу, а також втратять право на отримання субсидій, повідомив директор розрахункового департаменту ПрАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал" Валерій Люлін.

"Новий закон "Про житлово-комунальні послуги" (вступає в силу 10 червня - ІФ) впроваджує застосування неустойки і пені у разі несплати за житлово-комунальні послуги. Ця норма набуде чинності з нового року. Крім того, наявність заборгованості за два місяці позбавляє права на отримання субсидій. Новий закон також надає нам право проводити відключення", - сказав він на прес-конференції в четвер.

В.Люлін додав, що кияни мають півроку на сплату боргів або укладення договорів про їхню реструктуризацію, щоб уникнути штрафних санкцій. "До тих, хто зловживає неплатежами, будуть застосовуватися судові позови. Ми розробляємо з Центром комунального сервісу програму сумісних позовів. Якщо у людини буде заборгованість не лише за воду, але і за тепло та електрику, це об'єднається в один позов, і такі судові рішення приведуть до значного збільшення заборгованості за рахунок штрафних санкцій, інфляційних втрат. У майбутньому борги будуть стягнуті в судовому порядку", - зазначив директор розрахункового департаменту "Київводоканалу".

Водночас "Київводоканал" змінить порядок нарахування сум оплати за воду в зв'язку з новим законом "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання". За словами директора департаменту правового забезпечення ПАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал" Катерини Швець, нарахування здійснюватимуть за загальнобудинковими лічильниками з подальшим розподілом квартирами за методикою, яку розробить Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

"Згідно з проектом, розподіл здійснюється за квартирними лічильниками. Якщо в будинку є квартири або нежитлові приміщення, які не оснащені лічильниками, то квартири (з лічильниками - ІФ) оплачують за ту кількість води, яку вони спожили, а різниця між будинковим лічильником і сумою квартирних пропорційно лягає на тих, у кого немає лічильника", - пояснила К.Швець.

Представники "Київводоканалу" також повідомили, що тарифи на послуги з водопостачання на 2019 рік будуть підвищені після узгодження Нацкомісією, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг.

Згідно з інформацією на сайті водоканалу, запропоновано збільшити тариф за водопостачання на 2019 рік на 26%, до 21,365 грн. "Київводоканал" пояснює намір підвищити тариф зростанням витрат на ремонти та витратні матеріали.

За даними водоканалу, боржниками за послуги з водопостачання є 15% киян, їхня загальна заборгованість перевищує 303 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА