13:20 31.05.2018

Робочі групи сформують механізм подальшого анбандлінгу "Нафтогазу" впродовж двох тижнів - Кістіон

2 хв читати
Робочі групи сформують механізм подальшого анбандлінгу "Нафтогазу" впродовж двох тижнів - Кістіон

 Спеціально створені робочі групи сформують механізм подальшого поділу (анбандлінгу) НАК "Нафтогаз України" протягом двох тижнів, повідомив журналістам віце-прем'єр України Володимир Кістіон у четвер.

"Створено робочі групи, які повинні протягом двох тижнів опрацювати це питання і ухвалити рішення", - сказав він.

В.Кістіон додав, що питання анбандлінгу "Нафтогазу" розглядалося на Координаційній раді з питань проведення реформ в паливно-енергетичному комплексі (КСТЕК) при Кабінеті Міністрів 29 травня. "У рамках засідання розглядалося питання моделі анбандлінгу в зв'язку з тими специфічними рішеннями, які ухвалив Стокгольмський арбітраж", - сказав він.

За словами віце-прем'єра, продовження анбандлінгу за моделлю, прийнятою урядом у 2016 році (передача ГТС від "Укртрансгазу" до не залежної від "Нафтогазу" компанії "МГУ" одразу після завершення позову в Стокгольмі), пов'язане з ризиками щодо стягнення боргів з "Газпрому".

"Затверджено рішення, щоб ще раз пропрацювати модель, яку запровадить уряд, зі створення нового оператора (ГТС - ІФ) – ПАТ "МГУ". Можливо, частину його акцій передати "Нафтогазу", щоб знизити ці ризики (передати акції "МГУ" до завершення дії транзитного контракту з "Газпромом", власником якого є "Нафтогаз" - ІФ). Але це питання дискусійне", - додав В.Кістіон.

Як повідомлялося з посиланням на джерело в уряді, Координаційна рада з питань проведення реформ в паливно-енергетичному комплексі (ПЕК) пропонує передати ПАТ "Магістральні газопроводи України" в управління НАК "Нафтогаз України" зі стартом самостійної роботи компанії в 2020 році.

Такий алгоритм передбачає, що після передачі МГУ в управління НАК, новий оператор отримає ГТС від "Укртрансгазу", буде належним чином сертифікований. А на другому етапі, з 2020 року, після завершення транзитного контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" (який не передбачає виведення ГТС з-під контролю НАК) - МДУ виведуть з управління "Нафтогазу" і новий оператор ГТС почне самостійну роботу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА