12:33 15.06.2018

Cуд Москви передав позов "Татнефти" до України на $112 млн в арбітраж Ставропольського краю

2 хв читати
Cуд Москви передав позов "Татнефти" до України на $112 млн в арбітраж Ставропольського краю

Арбітражний суд Москви передав позов "Татнефти" до України на $112 млн (плюс відсотки) на розгляд до Арбітражного суду Ставропольського краю, повідомив журналіст "Інтерфаксу", що був на засіданні.

Майже рік представники України і "Татнефти" сперечалися про ефективну юрисдикцію суду, а також про наявність в України на території РФ майна, яке може бути враховане у рамках стягнення за позовом російської нафтової компанії. "Татнефть" наполягала, що стягнути можна частину будівлі культурного центру України в Москві, яка використовується в комерційних цілях. Крім того, суд запитував у Росреєстрі дані про нерухомість України на території РФ, оскільки, за даними "Татнефти", у країни є майно в Ставропольському краї.

На засіданні в п'ятницю представники української сторони клопотали про залучення до справи ноти МЗС України, відомство підтверджує, що культурний центр у Москві має дипломатичний імунітет, відповідно, його не можна обернути в стягнення. Юристи "Татнефти" заперечували проти залучення цього висновку до справи. У результаті суд вирішив передати справу за підслідністю до Арбітражного суду Ставропольського краю.

Як повідомлялося, "Татнефть" розпочала арбітражний розгляд проти України в 2008 році відповідно до російсько-української угоди про заохочення та взаємний захист інвестицій через ситуацію навколо "Укртатнафти".

"Укртатнафту" створено відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акції "Укртатнафти" належало структурам, близьким до "Татнафти", міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо "Татнафті". Проте в результаті судових розглядів в Україні частка татарстанських акціонерів у НПЗ була практично обнулена, а на підприємстві з'явилися нові акціонери, близькі до групи "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

У 2014 році арбітраж ухвалив рішення на користь "Татнафти" та зобов'язав Україну виплатити російській компанії компенсацію у розмірі $112 млн, а також відсотки. Того ж року Україна ініціювала провадження в Апеляційному суді Парижа з метою скасування цих двох арбітражних рішень. Наприкінці 2016 року Апеляційний суд Парижа залишив у силі два арбітражні рішення, що зобов'язують Україну виплатити "Татнефти" зазначену суму.

Водночас "Татнефть" у квітні 2017 року подала клопотання до Арбітражного суду Москви і Високого суду Лондона про примусове виконання рішення міжнародного арбітражу.

Арбітражний суд Москви 27 червня 2017 року припинив провадження у справі, "Татнефть" оспорила це рішення в касаційній інстанції. У серпні Арбітражний суд Московського округу скасував рішення Арбітражного суду Москви і направив справу на розгляд суду першої інстанції.

При цьому суд Лондона наприкінці липня визнав рішення міжнародного арбітражу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА