12:43 12.07.2018

ВР ухвалила закон, який звільняє "Укроборонпром" від зобов'язань за розірваними договорами у сфері ВТС з РФ

3 хв читати
ВР ухвалила закон, який звільняє "Укроборонпром" від зобов'язань за розірваними договорами у сфері ВТС з РФ

Верховна Рада в четвер ухвалила в другому читанні та в цілому закон, який звільняє підприємства держконцерну "Укроборонпром" від зобов'язань за розірваними договорами у сфері ВТС з РФ.

Відповідний законопроект №6697 "Про внесення змін до законів України щодо вирішення деяких питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу - учасників Державного концерну "Укроборонпром" перед державою-агресором та/або державою окупантом та забезпечення їх стабільного розвитку" з внесеними після прийняття документа в першому читанні 22 травня техніко-юридичними правками, підтримали 244 депутати.

Закон, зокрема, зупиняє виконавчі провадження та заходи примусового виконання судових рішень про стягнення заборгованості з внесених до переліку підприємств ОПК, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, на користь юросіб держави-агресора і/або держави-окупанта, юросіб з іноземними інвестиціями, а також іноземного підприємства держави-агресора і/або держави-окупанта.

Крім того, не допускається судове провадження у справі про банкрутство зазначених підприємств ОПК за заявами юросіб держави-агресора і/або держави-окупанта, юросіб з іноземними інвестиціями або іноземного підприємства держави-агресора і/або держави-окупанта.

Як випливає з пояснювальної записки до законопроекту, у зв'язку з прийнятим керівництвом держави в 2014 році в умовах зовнішньої російської агресії рішенням про розірвання ВТС з РФ виконання укладених до серпня 2014 року договорів у сфері ВТС з РФ стало неможливим, і підприємства-замовники продукції почали звертатися до судів на території РФ для стягнення заборгованості, пені та інших штрафних санкцій, незважаючи на посилання українських підприємств на обставини непереборної сили (форс-мажору).

"Проведення судового розгляду на території держави-агресора спричинило ухвалення низки судових рішень, за якими українські сторони зобов'язані виплачувати суми, що перевищують вартість самого договору", - наголошується в документі.

Водночас порушення правил підсудності винесення судових рішень на території держави-агресора проти підприємств ОПК України з подальшим нарахуванням завищеної пені та відсотків гостро позначається на бюджеті оборонного сектора, констатують автори законопроекту.

Згідно з озвученими під час засідання оцінками, обсяг пред'явленої до виплати підприємствам ОПК України заборгованості за розірваними договорами у сфері ВТС з РФ, зокрема й пені та відсотків, оцінюється на сьогодні в близько 3,8 млрд грн.

Як повідомлялося, в 2014 році Україна припинила експорт до РФ товарів військового та подвійного призначення з огляду на російську агресію та анексію РФ Криму. Заборону на ВТС із РФ, зокрема постачання продукції подвійного призначення, закріплено указом президента України №691/2014 від 27 серпня 2014 року, що вводить у дію рішення РНБО України від 27 серпня. Уряд України в травні 2015 року розірвав міжурядову угоду з РФ у сфері ВТС від 1993 року. В серпні того самого року уряд денонсував міжурядову угоду з РФ про виробничу та науково-технічну кооперацію підприємств оборонної промисловості від 1993 року.

У серпні 2017 року Кабмін розірвав міжурядову угоду з РФ від 2003 року про взаємодію при експорті військової продукції до третіх країн, у жовтні - міжурядову угоду з РФ від 2000 року про збереження спеціалізації підприємств і організацій, що беруть участь у виробництві продукції військового призначення, в листопаді - міжурядову угоду з РФ від 2005 року, що регулює порядок взаємних постачань озброєння і військової техніки (ОВТ), комплектуючих та послуг військового призначення.

Відповідно до ухваленого ВР у червні 2011 року закону України "Укроборонпром", до складу якого на сьогодні входять понад 130 підприємств українського ОПК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Попит на зарядні станції та інші альтернативні джерела живлення в мережі "Фокстрот" зріс утричі з початку року

ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України - Шмигаль

Обмеження енергоспоживання для промисловості повертаються на вечір - "Укренерго"

Офіційний курс гривні може знизитися влітку до 40 грн/$1 і нижче у зв'язку з новими кроками валютної лібералізації - банкіри

Мінсільгосп США прогнозує скорочення врожаю пшениці в Україні у 2024р на 8,7% і кукурудзи на 12,9%

Феросплавні заводи розглядають можливість запуску підприємств після простою з жовтня 2023 року

НБУ в п'ятницю опустив офіційний курс гривні ще на 17 коп. - до 39,72 грн/$1

Акціонери ПФТС схвалили і збільшення СК вдвічі, і можливу здачу ліцензії, біржа розраховує на діалог з регулятором

Кабмін виділив майже 7,2 млрд грн на відновлення енергосистеми України - Шмигаль

Інфляція в Україні у квітні 2024 р. знизилася до 0,2%, у річному виразі збереглася на рівні 3,2% - Держстат

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА