20:12 23.07.2018

НБУ оголошуватиме офіційний курс гривні проти долара на 2 години раніше за новою методикою і доповнюватиме його довідковим курсом

3 хв читати
НБУ оголошуватиме офіційний курс гривні проти долара на 2 години раніше за новою методикою і доповнюватиме його довідковим курсом

Національний банк України переглянув методику розрахунку офіційного курсу гривні проти долара США, запровадивши відсікання нерепрезентативних угод, й оприлюднюватиме його на своєму сайті до 16-ї години - на дві години раніше, ніж нині.

"Запровадження нової методики наближає її до міжнародних стандартів розрахунку аналогічних показників і дасть змогу використовувати офіційний курс гривні проти долара США не лише для цілей бухгалтерського обліку, а і як бенчмарк валютного ринку під час укладання учасниками ринку угод", - йдеться в повідомленні НБУ в понеділок увечері .

Регулятор уточнює, що ці правки закріплено постановою правління №80 від 19 липня "Про деякі питання встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют і внесення змін до Класифікатора іноземних валют та банківських металів", яка набуває чинності 1 серпня 2018 року.

Як пояснює центробанк, офіційний курс розраховуватиметься на підставі інформації про всі угоди з купівлі-продажу доларів США на умовах "тод", "том" і "спот", які цього дня банки укладали на міжбанку з іншими банками та з НБУ, й інформація про які надавалася НБУ торговельно-інформаційними системами (ТІС) до 15:30.

Згідно з релізом, нова методика розрахунку передбачає двоступеневу систему відсікання угод, параметри яких із різних причин відхиляються від параметрів переважної більшості угод відповідного дня, а отже, такі угоди є нерепрезентативними для їх урахування під час обрахунку офіційного курсу гривні проти долара США. Спершу із наявної низки угод відсікаються всі угоди, курс за якими відхиляється від середньоарифметичного за всіма угодами більше ніж на 2%. Потім відсікаються угоди, курс/обсяг яких відхиляється від середньоарифметичного курсу/обсягу більше ніж на 2 стандартних відхилення. Після цього курс гривні проти долара розраховується як середньозважене за рештою операцій.

Нацбанк додає, що нові засади розрахунку офіційного курсу гривні проти долара США також передбачають наявність резервного механізму його обрахунку на випадок, якщо кількість угод, які мають враховуватися для обрахунку офіційного курсу гривні, з будь-яких причин є меншою або дорівнює 10% від середньоденного значення аналогічного показника за попередній плинний місяць. Такий механізм передбачає здійснення Національним банком з 12:00 до 13:00 запиту на банки (через функціонали ТІС або за телефоном) щодо отримання котирувань з купівлі/продажу $1 млн і подальший розрахунок офіційного курсу як звичайне середньоарифметичне значення всіх отриманих у результаті такого запиту курсових котирувань.

Механізм розрахунку офіційного курсу гривні проти інших валют залишився без змін.

Крім офіційного курсу гривні проти долара США, НБУ також здійснюватиме щоденний розрахунок довідкового курсу. Він розраховуватиметься за тією самою методикою, що й офіційний курс, проте його розрахунок здійснюватиметься на підставі даних про угоди, укладені на міжбанку на 12:00, й оприлюднюватиметься на сайті Нацбанку до 12:30.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА