10:30 24.07.2018

Наглядові ради "Нафтогазу" та "МГУ" узгодили дії щодо відокремлення оператора ГТС України

2 хв читати
Наглядові ради "Нафтогазу" та "МГУ" узгодили дії щодо відокремлення оператора ГТС України

Наглядові ради НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Магістральні газопроводи України" ("МГУ") погодили дорожню карту про співпрацю при відокремленні функції оператора газотранспортної системи (ГТС) в Україні, повідомила прес-служба НАК.

Відповідно до схваленого сторонами меморандуму про взаєморозуміння, процес відокремлення функції оператора ГТС (анбандлінгу) має бути завершений на початку 2020 року, після закінчення дії чинного контракту на транзит газу з ПАТ "Газпром".

За словами голови НР "Нафтогазу" Клер Споттісвуд, це рішення забезпечить виконання Україною регуляторних вимог ЄС, гарантуючи при цьому енергетичну безпеку й економічне процвітання країни.

"Ми хотіли б подякувати прем’єр-міністру Гройсману за лідерство уряду в цьому процесі, а також заступнику державного секретаря США з питань енергетичних ресурсів Френку Феннону за його допомогу та підтримку під час нинішнього візиту до Києва, як і іншим представникам міжнародної спільноти за їхню підтримку та поради", - сказала вона.

Раніше в "Нафтогазі" заявили про узгодження з урядом порядку відокремлення функції оператора ГТС країни. НАК виконуватиме узгоджену з урядом роботу з розвитку оператора в рамках АТ "Укртрансгаз". Для прискорення цього процесу залучений радник PriceWaterhouseCoopers.

Як повідомлялося, Енергетичне співтовариство, Європейська комісія та Світовий банк висловилися проти тимчасового передання "Магістральних газопроводів України" в управління "Нафтогазу України". Водночас вони запропонували на перехідний період (до кінця 2019 року, доки діє контракт на транзит газу між "Нафтогазом" і російським "Газпромом"), сформувати наглядові ради "МГУ" та "Укртрансгазу" в складі одних і тих самих осіб, а також забезпечити фінансову незалежність цих наглядових рад.

Крім цього, на думку цих організацій, у рамках підготовки до анбандлінгу необхідно забезпечити більшу самостійність діяльності з транспортування газу в складі "Укртрансгазу".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА