13:40 20.08.2018

"Укренерго" оцінює в EUR350 млн інвестиції учасників ринку електроенергетики для інтеграції в ENTSO-E

2 хв читати
"Укренерго" оцінює в EUR350 млн інвестиції учасників ринку електроенергетики для інтеграції в ENTSO-E

Глава НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук оцінює в 11 млрд грн (близько EUR350 млн) обсяг інвестицій учасників ринку електроенергетики України для інтеграції в Європейську мережу системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E).

"За попередніми оцінками на все разом знадобиться близько 11 млрд грн (EUR352 млн). Але при цьому треба розуміти, що вкрай складно відокремити гроші, які потрібні на заходи, які необхідні виключно для інтеграції, від тих, що нам потрібні, зокрема, і для підтримки надійності власної енергосистеми", - сказав він в інтерв'ю виданню "Дело".

"Наприклад, на енергоблоках ТЕС треба модернізувати пристрої для автоматичного регулювання частоти та потужності, підключити їх до центрального регулятора. На всіх АЕС необхідна додаткова модернізація системи збудження генераторів. Інвестиції, які перебувають на стороні генеруючих компаній, ми оцінюємо в розмірі приблизно EUR150-200 млн", - додав він.

За його словами, в 2018-2019 рр. блоки українських електростанцій мають пройти тестування, на підставі якого буде проведено дослідження динамічної стійкості енергосистеми. Усі техумови та конфігурація досліджень узгоджені з ENTSO-E.

"Наразі ми йдемо за графіком без зволікань. Постійно координуємося з Молдовою, підписано відповідний меморандум на рівні урядів. Ми також підписали меморандум з усіма українськими компаніями - виробниками електроенергії. Усі вони задекларували свою готовність до інтеграції. Думаю, що, коли завершаться дослідження, можна буде розпочинати інвестиції в модернізацію генеруючого обладнання", - уточнив В.Ковальчук.

Як повідомлялося, в квітні 2018 року Україна та Молдова підписали меморандум про співпрацю та спільні дії між профільними міністерствами двох країн, спрямованих на забезпечення євроінтеграційних процесів із досягнення можливості синхронної роботи енергосистем України та Молдови з ENTSO-E.

У червні 2017 року голова "Укренерго" В.Ковальчук підписав угоду про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з ЕNTSO-E. У липні угода набула чинності після її підписання необхідною кількістю європейських системних операторів.

Кінцевий термін виконання Україною заходів каталогу вимог для приєднання ОЕС країни до енергосистеми континентальної Європи настає в липні 2022 року.

Документ складається з трьох основних частин: каталогу вимог (безумовне виконання яких потрібне для ухвалення рішення про об'єднання енергосистем); переліку необхідних додаткових досліджень; дорожньої карти.

ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) створена в 2009 році. Об'єднала шість галузевих асоціацій, що існували на той час: ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE і UKTSOA, до яких входить 41 системний оператор із 34 країн.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, що перебуває в управлінні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА