19:13 19.10.2018

Грузія в сезоні-2018 збільшила переробку винограду в 1,6 рази, зібравши рекордний урожай

2 хв читати
Грузія в сезоні-2018 збільшила переробку винограду в 1,6 рази, зібравши рекордний урожай

Грузія зібрала рекордний урожай винограду, направила на переробку 230 тис. тонн, повідомив міністр охорони навколишнього середовища і сільського господарства республіки Леван Давиташвілі.

"Цього року перероблено рекордну за всю історію незалежної Грузії кількість винограду - близько 230 тис. тонн, що значно перевищило спочатку прогнозовані показники", - сказав Л.Давиташвілі на прес-конференції в п'ятницю.

Остаточний обсяг зібраного винограду поки не уточнюється.

Як повідомлялося, урожай винограду в Грузії в 2018 році очікувався обсягом не менше 200 тис. тонн, а на переробку планувалося направити 150 тис. тонн. У 2017 році урожай винограду в Грузії склав 180,8 тис. тонн, а його переробка - близько 140 тис. тонн. Таким чином, обсяг відправленого на переробку винограду в поточному сезоні зріс у 1,6 рази.

Л.Давиташвілі зазначив, що на різних етапах прийому і переробки врожаю-2018 вперше брали участь понад 280 приватних компаній, що забезпечило безперебійний процес здачі винограду. "Доходи ж виноградарів перевищили 300 млн ларі (понад $ 111 млн)", - повідомив міністр.

Він зазначив, що ці показники отримані в умовах, коли уряд вперше за майже 10 років відмовився від субсидування виноградарів і винних компаній, оскільки зростаючий попит на грузинське вино на зовнішніх ринках спонукає виробників збільшувати закупівлі винограду.

"Як ціни на виноград, так і принципи його поставки і переробки на винзаводах формувалися на основі чистої ринкової економіки, що повністю виправдало себе", - сказав Л.Давиташвілі, зазначивши, що в Грузії продовжують діяти пільгові системи агрокредитів і агрострахування.

Минулого року, як повідомлялося, республіка експортувала в 53 країни 76,7 млн пляшок натурального виноградного вина (ємністю 0,75 літра) - у 1,5 рази більше, ніж роком раніше. Найбільшим імпортером грузинського вина є Росія, поставки на ринок якої в 2017 році зросли на 76% - до 47 млн 778,9 тис. пляшок (62,3% загального обсягу експорту).

У січні-вересні 2018 року Грузія експортувала близько 60 млн пляшок вина, що на 13% більше, ніж за аналогічний період минулого року, майже дві третини поставок знову прийшлося на РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА