13:01 11.12.2018

Низка банків подала заявки на конкурс із виведення ВТБ Банку з ринку - ФГВФО

3 хв читати
Низка банків подала заявки на конкурс із виведення ВТБ Банку з ринку - ФГВФО

 (оновлена)

Декілька банків подали свої пропозиції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) для участі в конкурсі з виведення з ринку неплатоспроможного ВТБ Банку (Київ), повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" заступник начальника відділу впровадження планів врегулювання неплатоспроможності банків ФГВФО Григорій Лур’є.

"Одразу декілька попереденьо кваліфікованих осіб, включених до відповідного переліку НБУ, виявили свою зацікавленість у виведенні з ринку неплатоспроможного ВТБ Банку одним зі способів, передбачених п. 2-5 ч. 2 ст. 39 закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", - сказав він.

Г.Лур’є пояснив, що за результатами такого конкурсу приймаючому або перехідному банку може бути передано активи та зобов'язання неплатоспроможного банку або неплатоспроможний банк може бути продано інвесторові в цілому.

"На сьогодні прийом документів від попередньо зацікавлених осіб завершено, розпочинається етап розгляду конкурсних пропозицій", - зазначив представник ФГВФО.

Згідно з інформацією на сайті НБУ, нині відповідний статус попередньо кваліфікованих осіб мають вісім банків: Універсал банк, Кредобанк, Мотор-банк, ТАСкомбанк, ПУМБ, Альфа-банк, АСВІО Банк і КІБ.

ФГВФО в прес-релізі у вівторок пояснив, що з огляду на наявність інтересу з боку деяких із цих банків, позитивну динаміку судових процесів щодо заборони на відчуження активів української дочки ВТБ і налагоджену процедуру здійснення гарантованих виплат Фонд відмовився від проведення конкурсу, переможцю якого могли бути передані лише гарантовані вклади. Проведення такого конкурсу передбачається у разі, якщо не знайдено приймаючий банк або інвестора і найменш витратним способом виведення банку з ринку визначена ліквідація з виплатою ФГВФО гарантованого відшкодування вкладникам, пояснив фонд.

Як повідомлялося, НБУ 27 листопада відніс ВТБ Банк до категорії неплатоспроможних, а ФГВФО ввів тимчасову адміністрацію в цей банк терміном на один місяць.

Потім фонд 28 листопада оголосив про початок двох конкурсів: перший - на визначення приймаючого банку, зацікавленого взяти участь у виведенні з ринку неплатоспроможного ВТБ Банку, який потім було скасовано; другий - відкритий конкурс із виведення з ринку цього банку.

За даними НБУ, 97% вкладників АТ "ВТБ Банк" (59,108 тис. осіб) отримають вклади в повному обсязі, оскільки їхній розмір не перевищує гарантовану ФГВФО суму в 200 тис. грн. Більші вклади буде відшкодовано в межах зазначеної суми. Загалом ФГВФО забезпечить виплату гарантованої суми в обсязі 942,7 млн грн, при тому, що станом на 1 жовтня 2018 року сума коштів клієнтів на балансі банку становила 3,676 млрд грн, зокрема строкові депозити фізичних осіб - 1,55 млрд грн і поточні рахунки фізичних осіб - 0,42 млрд грн.

ВТБ Банк (раніше - банк "Мрія") засновано в 1992 році. Його основним акціонером є ВАТ "Банк ВТБ" (РФ, 99,9959%).

Згідно з даними НБУ, на 1 жовтня 2018 року за розміром чистих активів ВТБ Банк посідав 25-те місце (7,582 млрд грн) серед 82 банків, що діяли в країні.

За даними ФГВФО на його сайті, в історії фонду був лише один випадок продажу банку інвестору - Айстра Банк, який придбала "дочка" інвестфонду під управлінням американської NCH Capital - Agro Holdings (Ukraine) Limited, після чого банк було перейменовано на Агропросперіс банк.

Окрім того, було також декілька випадків передачі частини активів і зобов'язань визнаних неплатоспроможними банків, останнім з яких стала передача влітку 2017 року за підсумками конкурсу частини бізнесу Діамантбанку з обсягом зобов'язань близько 1,1 млрд грн ТАСкомбанку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА