10:24 08.01.2019

НБУ затвердив нову систему валютного регулювання та оприлюднив дорожню карту валютної лібералізації

2 хв читати
НБУ затвердив нову систему валютного регулювання та оприлюднив дорожню карту валютної лібералізації

Національний банк України (НБУ) затвердив і оприлюднив нормативно-правові акти, які є основою для нової ліберальної системи валютного регулювання, передбаченої законом "Про валюту і валютні операції".

Як повідомляється на сайті НБУ, нова система валютного регулювання складається з восьми основних постанов НБУ, які замінили попередню базу з 56 нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання.

Нове валютне регулювання передбачає понад 20 послаблень на валютному ринку, які будуть запроваджені з 7 лютого 2019 року.

Зокрема, удвічі збільшується граничний термін здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами - до 365 днів; скасовується валютний нагляд за експортно-імпортними операціями до 150 тис. грн; дозволяється вільне використання рахунків юридичних осіб за кордоном (окрім операцій з переказу коштів з України на такі рахунки).

Скасовуються також індивідуальні ліцензії на валютні операції - їх замінить система е-лімітів (EUR2 млн на рік для юридичних осіб та EUR50 тис. на рік для фізичних осіб).

Скасовуються санкції у вигляді припинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення термінів розрахунків, а також обмеження на дострокове погашення зовнішніх зобов'язань. Водночас дозволяється укладання валютних форвардів для хеджування експортно-імпортних і боргових операцій, здійснення операцій за рахунками юридичних осіб-нерезидентів у банках України.

Скасовується також процедура реєстрації зовнішніх запозичень, дозволяється оnline-купівля іноземної валюти фізичними особами (в межах ліміту купівлі готівкової валюти - до 150 тис. грн/день в еквіваленті). Банкам дозволяється продавати своїм клієнтам державні цінні папери, номіновані в іноземній валюті, за іноземну валюту, а також дозволяється укладення валютних свопів із резидентами та нерезидентами.

Банки також можуть проводити безлімітні інвестиції в цінні папери інвестиційного класу.

Повна версія новини доступна за передплатою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА