20:30 21.01.2019

Київ сподівається продовжити обговорення пропозиції ЄК щодо майбутнього транзиту російського газу через Україну в березні-квітні

2 хв читати
Київ сподівається продовжити обговорення пропозиції ЄК щодо майбутнього транзиту російського газу через Україну в березні-квітні

Європейська Комісія зробила нову пропозицію про можливі нові умови постачання російського природного газу до країн Європейського Союзу з 2020 року, українська сторона дасть їм оцінку після повернення до Києва, повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Ми вдячні за пропозицію, яку команда пана Шевчовича (заступник голови Єврокомісії з Енергетичного союзу Європейського Союзу Марош Шефчович - ІФ) зробила наприкінці цих переговорів. Це, безперечно, точка відліку, яку ми точно розглядатимемо", - повідомив А.Коболєв у понеділок у Брюсселі після тристоронніх переговорів Україна-Росія-Єврокомісія щодо майбутнього транзиту на політичному рівні.

Глава НАК не деталізував саму пропозицію Європейської Комісії й не дав їй оцінку, лише зазначив, що це стосується "можливих обсягів і термінів контрактів після 2019 року". "Деталі коментувати не хочу. Зроблю це найближчим часом", - запевнив він.

А.Коболєв повідомив про намір після повернення до Києва обговорити цю пропозицію.

"Ми зробимо свою домашню роботу, і ми домовилися з Європейською Комісією, що навесні, десь у березні або квітні, буде наступна зустріч, де ми вже обговоримо реакцію на їхню пропозицію. Я сподіваюся на тристоронній формат", - деталізував він.

Глава НАК "Нафтогаз України" також наголосив, що Єврокомісія і Україна мають спільну позицію щодо того, що будь-які нові умови транзиту "мають базуватися на європейських принципах, які виконує Україна".

Говорячи про минулі переговори загалом, А.Коболєв висловив думку, що російська сторона застосувала "банальну тактику затягування" переговорів до травня або червня, коли після виборів президента буде ясність із політичною ситуацією в Україні, "щоб уже потім ухвалювати рішення, що підписувати і з ким".

"Ми сподіваємося, що ця тактика зміниться, але ризики 2009 і 2006 років нікуди не зникли й існують досі. Про це треба відкрито говорити", - додав він.

Раніше цього дня в Брюсселі відбувся другий раунд тристоронніх газових переговорів на політичному рівні за участю віце-президента Європейської Комісії Мароша Шефчовича, міністра закордонних справ України П.Клімкіна, голови НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, виконавчого директора НАК Юрія Вітренка, міністра енергетики Росії Олександра Новака та представників "Газпрому".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА