19:02 21.02.2019

Комітет ВР із питань паливно-енергетичного комплексу розгляне законопроект про "зелені" аукціони 26 лютого

2 хв читати
Комітет ВР із питань паливно-енергетичного комплексу розгляне законопроект про "зелені" аукціони 26 лютого

Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки розгляне законопроект про "зелені" аукціони на засіданні 26 лютого, після чого його можна буде винести до сесійної зали для остаточного затвердження.

"Загалом законопроект ще не до кінця готовий, але він активно допрацьовується... Сподіваюся, що в березні його буде ухвалено, щоб бізнес зміг спланувати свої інвестиції", - повідомив голова Держагентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук на конференції "Аукціонна система підтримки відновлюваної електроенергетики в Україні" в четвер.

За його словами, наразі йде дискусія, зокрема про розмір надбавки до ціни продажу "зеленої" е/е за використання вітчизняного обладнання (5% або 10%).

Учасники конференції акцентували увагу на тому, що одне з основних питань, які непокоять інвесторів об'єктів відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), - обсяг квот на будівництво станцій. Наразі пропонується виділяти 500 МВт на рік, чого недостатньо для реалізації великих проектів.

Крім цього, інвестори занепокоєні можливим введенням повної відповідальності за небаланси з 2020 року, оскільки невідомий розмір штрафів, які застосовуватимуть у разі невідповідності фактичного виробництва прогнозному, сказав голова Держагентства.

Законопроект також встановлює розмір банківської гарантії на рівні EUR15 тис. Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує збільшити її до EUR20 тис. На думку профільних асоціацій, високий рівень гарантії перешкоджатиме участі середнього та дрібного бізнесу в аукціонах.

Крім того, пропонується також знизити з 2020 року "зелений" тариф для всіх об'єктів ВДЕ на 10%, з 2025 року для сонячних станцій - ще на 25%, для вітроелектростанцій - ще на 10%. "Зелений" тариф для станцій, що генерують е/е з біомаси та біогазу, пропонують зберегти на нинішньому рівні.

Введення "зелених" аукціонів замість фіксованого "зеленого" тарифу - рекомендація європейського співтовариства для введення прогнозованого та справедливого механізму ціноутворення на е/е ВДЕ.

Як повідомив на конференції представник Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA), в 2005 році лише шість країн у світі застосовували цей механізм, тоді як у 2018 році їхня кількість зросла майже до 80. При цьому за останні шість років ціна на продаж сонячної електроенергії за підсумками аукціонів у середньому впала втричі - з $150 до $50 за МВт-год, на продаж е/е вітроелектростанцій - із $80 до $40 за МВт-год.

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2018 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №8449-д про впровадження з 2020 року "зелених" аукціонів, які передбачають надання держпідтримки для ВДЕ-проекту тому претенденту, який зможе запропонувати найменший тариф на виробництво енергії майбутнім об'єктом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА